Segítségéget szeretnék kérni, másodfokú egyenlőtlenséggel kapcsolatos feladatban?
Sziasztok!Valaki lenne olyan kedves hogy segítene ennek a másodfokú egyenletnek a megoldásában? Hálás köszönöetem lenne neki, mert nem értem,sajnos matektanárt nem tudom megengedni magamnak.Aki segít szíves hálám.
-3xˇ2 + 5x +2 >= 0
(^2 ez a "másodikon" jelölése , >= ez pedig a nagyobb egyenlő)
Előre is köszönöm szépen aki segít
Első körben oldd meg, mint egy másodfokú egyenletet, megoldóképlettel.
Három lehetőséged van:
1. két megoldásod van (ez van a legtöbbször és most is van két gyök)
Ekkor csinálj egy lebutított függvényábrázolást. Vedd fel a két zérushelyet és a főegyüttható (tehát a négyzetes tag) alapján húzd meg a parabolát. Itt a főegyüttható negatív, tehát maximuma lesz a függvénynek
Nézd a függvényt: mikor lesz ez nagyobb, mint nulla? A két zérushely között, tehát az egyenlőtlenség megoldása is itt lesz. A legvégén megnézed, hogy meg van-e engedve az egyenlőség, ha igen, zárt, ha nem, akkor nyílt intervallumokkal dolgozol tovább.
2. 1 gyököd lesz (diszkrimináns 0)
Ekkor csak érinti az x tengelyt.
3. 0 gyököd lesz (D<0)
Ekkor vagy minden valós szám megoldás lesz, vagy egy sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!