Hogy kell négyzetszámmal való oszthatóságot bizonyítani?
Figyelt kérdés
A konkrét feladatok:
bizonyítsd be, hogy:
-9 osztója 7^n +3n-1-nek
-81 osztója 10^n X (9n-1)+1-nek
-64 osztója 3^2n+2(ez itt három a 2 n+kettediken)-n-9-nek
Azt tanultuk, hogy maradékvizsgálattal lehet, de ezekben az esetekben ez nem jó. Akkor sem, ha szorzatként nézzük a maradékot pl. 9-nél 3x3-mal, mert ugyan azok a számok.Lehet, hogy én vagyok a béna, de szerintem ezt a bizonyítanivalókat(7^n +3n-1...) nem lehet szorzattá alakítani. Akkor meg hogy kell? Sürgősen kellene a válasz, mert holnapután dolgozat lesz. Köszi
2016. jan. 4. 15:07
1/7 anonim válasza:
Teljes indukciós bizonyítást tanultatok már? Lehet, hogy az kell ide.
2/7 anonim válasza:
Megcsináltam mind a hármat, az első kettő szépen kijön teljes indukcióval, a harmadik is, de kell egy kicsit a binomiális tételt használni.
3/7 A kérdező kommentje:
Te jó isten, nem, nem tanultuk. Amiket írtál, az hetedikes anyag? És amúgy köszi a választ.:) Ha csak ezekkel lehet megoldani, akkor remélem ne lesz a dogában, lévén, hogy nem tanultuk.
2016. jan. 4. 16:50
4/7 anonim válasza:
Nagyon nem... De most akkor ez hetedikes feladat? :D Nehezen hiszem el.
5/7 A kérdező kommentje:
És az a megoldás jó lehet, ha beszorzom a 7^n +3n-1-et kettővel, és felírom így:(7^n +3n-1)+(7^n +3n-1), és így nézem a hármas maradékot???
2016. jan. 4. 17:11
6/7 A kérdező kommentje:
És hát igazából nem lettek ezek feladva, csak hasonló volt ahhoz, amiket oldottunk, gondoltam gyakorlok egy kicsit, és ezek nem sikerültek.Egyébként matek szakos vagyok, tartok tőle, hogy ilyen is lehet a dogában. És már holnapután írjuk... Jajj...:(
2016. jan. 4. 17:14
7/7 Tom Benko válasza:
Miért nem jó a maradékvizsgálat? A kilenccel osztáskor nincs maradék? Amúgy hol vagy hetedikes? Ezek Magyarországon messze nem hetedikes, de inkább 11-12-es feladatok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!