Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Lenne pár matek geometriás...

Lenne pár matek geometriás feladat amit nem tudok megoldani, segitenétek?

Figyelt kérdés

1)Egy szabályos négyoldalu gula térfogata 147,8 cm2. Ha a gulát az alaplapra merőleges, annak egyik középvonalára illeszkedő síkkal elmetszük, a síkmetszet szabályos háromszög lesz. Mekkora a gula magassága, oldaléle, és felszíne

2)Egy szabályos háromoldalu gula felszíne 202,65 cm2. Egyik oldallapjának területe az alaplap területének háromnegyed része. Mekkora a gula térfogata.

3)Egy ABCD tetraéder ABC alaplapja olyan egyenlő száru derékszögü háromszög, amelyben AB=BC=10 cm. A CD él merőleges az alaplap síkjára, valamint az ABC alaplap és az ABD oldallap 45 fokos szöget zár be. Mekkora a tetraéder felszíne és térfogata?

4)Kerti pavilonunk alapja 2 m oldalu szabályos ötszög, amelyen lévö tetőnek a lejtésszöge minden oldalrol 48 fok. hány darab cserepet kell vásárolnunk a tetö befedéséhez ha 1 négyzetméterre 10 db ot kell számolnunk és a veszteség 10 százalék.

2016. jan. 2. 14:12
 1/5 anonim ***** válasza:

És most mit akarsz mégis? Ezek egyszerű képletbehelyettesítések. Készíts ábrát, ábra nélkül nem lehet megoldani.

Nem számolom ki helyetted, ha van konkrét kérdés, hogy mit nem értesz, abba segítünk.

2016. jan. 2. 18:53
 2/5 A kérdező kommentje:

Lehet hogy neked egyszerű de nekem nem ment sehogyan sem hiába probáltam behelyettesíteni bármit is.

De ha ennyire egyszerű mondhatnál pár dolgot hogyan kezdjek neki???

2016. jan. 2. 19:54
 3/5 anonim ***** válasza:

Mint említettem, célszerű ábrát készíteni. Az első feladatban pl. kiderül, hogy a gúla alaplapja olyan négyzet, melynek oldalhossza (jelölje most a) megegyezik bármely gúlaoldal (egyenlőszárú háromszög) magasságával.

Ismeretes, hogy a gúla térfogata, az őt befoglaló hasáb térfogatának a harmada. A befoglaló hasáb magassága épp a gúla magassága, amely most nyílvánvalóan h=gyök(a^2-(a/2)^2), azaz h=(a/2)*gyök3, hiszen ezt adja a Pitagorasz-tétel, vagyis a térfogat: V=h*a^2/3. Minden ismert, ebből kifejezed a "h" magasságot.

A gúla oldaléle szintén egyszerűen a pitagorasz-tételből adódik: c=gyök(h^2+a^2/2).

A felszínt már nem részletezem, csak össze kell 4 egyforma háromszög, meg egy négyzet területét...

A további példák is teljesen hasonló egyszerűséggel oldható meg. Ne feledd: ábrakészítés szükséges, rajzolj le mindent, abból kiolvasod a pitagorasz-tételeket, és ennyi. Pitagorasz tételen kívül nem nagyon kell más ilyen jellegű feladatokhoz.

2016. jan. 2. 20:33
 4/5 anonim ***** válasza:

Én pedig a harmadik feladathoz készítettem egy rajzot:

[link]

Mozgathatod, forgathatod ...

2016. jan. 2. 21:06
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönom a segítségeteket! :)
2016. jan. 3. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!