Analízis feladatban segítség?
Legyen f ∈ C(I) folytonos függvény az I = (0, 1) nyílt intervallumon,
és tegyük fel, hogy limx→+0 f(x) = +∞. Határozzuk meg a g(x) := sin f(x) kompozíció függvény
torlódási pontjainak halmazát x → +0-ra!
Annyira jutottam, hogy mivel f folytonos és g(x)=sin(x) is folytonos ezért a a kompozíció függvény is folytonos kell hogy legyen.
Előre is köszönöm a segítséget.
Állítás: a torlódási pontok halmaza a [-1;1] intervallum.
Legyen ugyanis M eleme ennek, megmutatjuk, hogy végtelen sokszor veszi fel a g(x) függvény ezt az értéket a 0-hoz közeledve.
Legyen ugyanis P az f függvény egy értéke. Ekkor f értékkészlete tartalmazza az [M;+∞[ intervallumot, így ezen értékek sinusai mind benne lesznek g értékkészletében.
Vegyük arcsin(M)-et és annyiszor adjunk hozzá 2*Pi -t, hogy M-nél nagyobb legyen. Legyen ez egy számtani sorozat első eleme és a differenciája legyen 2*Pi. Ez az an sorozat mindegyik eleme beleesik [M;+∞[-be, így van olyan xn, melyre f(xn)=an.
A g függvény e sorozat minden eleméhez M-et rendel, azaz ha 0-hoz tart az xn sorozat, akkor igaz az elajén mondott állítás.
Itt tartok, de most nincs ötletem, hogy hogyan biztosíthatom, hogy xn nullsorozat legyen. Ha f szig. mon. növő, akkor nincs gond...
Bocs, ha f szig.mon. CSÖKKENŐ, így értettem volna.
Egyébként egyre szűkebb intervallumokat kell venni és nem számtani sorozatot kellene nézni, hanem arcsin(M)+k*2*Pi legkisebb olyan értékét, ami nagyobb a legutóbbinál és benne van az egyre szűkebb
(0; 1/n) intervallumokban (például ezek egyre szűkebbek).
Ezzel jó lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!