Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia feladat? Nem értem?!

Kémia feladat? Nem értem?!

Figyelt kérdés

Nem értem és holnap írunk!

Pl:

Elégetünk 72g szenet. Hány kg oxigén szükséges ehhez, s hány mól anyag keletkezik a reakció során?

2015. dec. 16. 15:01
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha nem érted, akkor szólj a tanárnak!
2015. dec. 16. 15:03
 2/3 A kérdező kommentje:
Már nincs a suliba és holnap írunk
2015. dec. 16. 15:18
 3/3 anonim ***** válasza:

1. válaszoló látom segítségnyújtásba jeles.. no de mindegy is térjünk rá a te kérdésedre =)

Ugye minden ilyen feladat során legelőször is felírod a végbemenő reakciót, majd rendezed a reakcióegyenletet.

Jelen esetben neked a szén égésének egyenletét kell felírni, mivel ugye égés során fog egyesülni oxigénnel!

a) Feltételezzük, hogy a szén tökéletesen égett el! Ugye tökéletes égéskor szén-dioxid (CO₂) keletkezik. Számoljunk ki tehát ezek alapján, hogy 72g szén égéséhez hány kg oxigén kellett?

Reakcióegyenlet: C + O₂ = CO₂

Normál reakció szerint számolva 12g szén és 32g oxigén volt szükséges (44g CO₂ keletkezéséhez). Azonban mi 72g szént égettünk el. Felírható egy egyenes arányosság ez alapján MINDEN esetben (ahogy itt is)!

12g szénhez 32g oxigén szükséges,

72g szénhez Xg oxigén szükséges.

Vegyészkereszt alapján X = 72g*32g / 12g --> X = 192g.

Esetleg sok esetben észreveheted hányszorosa a kezdeti tömegnek a jelenlegi. Ahogy ezt itt is megnézheted, hogy 12g-nak a hatszorosát égettük el. Így hatszoros mennyiségű oxigén is szükséges; 32g*6 = 192g. /192g = 0,192kg/

b) Feltételezzük, hogy a szén tökéletlenül égett el! Tökéletlen égéskor szén-monoxid (CO) keletkezik.

Reakcióegyenlet: 2 C + O₂ = 2 CO

Itt már látod, hogy 2 mol szénből, tehát 24g szükséges a változatlanul 1 mol O₂-gázhoz, mely 32g (így pedig 2 mol CO keletkezik, mely 56g-nak felel meg).

24g szénhez 32g oxigén szükséges,

72g szénhez Xg oxigén szükséges.

Nem is kell vegyészkereszt, mert észreveheted hogy a normál reakcióegyenletbeli 24g tömegnek a háromszorosa szükséges. Így az oxigén háromszorosa is úgyszint; 32g*3 = 96g oxigén szükséges. /96g = 0,096kg/

Remélem vili és segítettem! =)

2015. dec. 16. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!