Mi a megoldása ennek a feladatnak?
Valószínűség számításnál járunk, ma hiányoztam és ezt kaptuk házinak:
Két kert van egymás mellett, méretük ugyan akkora(14m hosszú és 6m széles).A baloldali kertben két fiú focizik akik átrúgják a másik kertbe a labdát, ahol egy 4m-s láncon egy kutya van megkötve.Mekkora az esélye, hogy visszakapják a labdájukat?
Tudni kellene, hogy pontosan hol van a kutya.
Nem mindegy, hogy a kert sarkánál, szélénél, vagy közepénél van megkötve.
Ezt így nem lehet megoldani.
Egyrészt nem tudjuk, hogy a rövidebb vagy hosszabb oldal mentén szomszédosak a kertek, nem tudjuk hol van kikötve a kutya, és azt sem, hogy mit csinál a kutya... (mert ha pl csak alszik, akkor simán visszakapják. Meg nem tudni, hogy esetleg a szomszéd visszaadja-e stb.)
6*14=84 m^2 a kert területe
Ebből a kutya ugye 4^2*π/2 területet tud "lefogni", illetve itt tudja elérni a labdát.
Szóval az esély hogy abba a fél körbe került, ahol a kutya eléri 4^2*π/2/84=29,92%
Így, hogy küldtél képet, az a jó, amit a 4. írt.
Kiszámolod a kert területét, valamint azt a félkört, ahol a kutya mozoghat.
Ha a kutya területét elosztod a kert területével, megkapod, hogy mennyi az esélye, hogy a kutyához esik a labda. Ez kerekítve 0,299 ~ 0,3
A kérdés viszont az, hogy mennyi az esélye, hogy nem oda esett, ezért egyszerűen 1-ből kivonod ezt a számod 1 - 0,3 = 0,7
Vagy százalékokkal: 100% - 30% = 70%
4. vagyok
Igen, tényleg, a legutolsó lépést kifelejtettem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!