Hogyan oldjam meg ezt a feladatot? Leírása is érdekelne.
Figyelt kérdés
ez a feladat csak 3 pontos szóval, elvileg nem nagy tudás kellene... de hát akkor sem megy sztem én túl bonyolítom
Az n természetes szám 7-tel osztva 2 a maradék. Az m természetes szám 7-tel osztva 6 maradékot ad. Mennyi maradékot ad 7-tel osztva az n*m természetes szám?
2010. márc. 20. 09:07
1/5 anonim válasza:
Az egyik szám 7-tel osztva 2, a másik 6 maradékot ad, a szorzatuknál a maradékok is összeszorzódnak, tehát 2*6=12, de ez héttel osztva 5 maradékot kap. Nem értem, ezen mi nem ment.
2/5 A kérdező kommentje:
mit osztasz 7-tel hogy 5 marad???
2010. márc. 20. 13:28
3/5 anonim válasza:
Elsőnek igaza van. Másképp megértheted ha alkalmazod a maradékos osztás tételét.
n=7*q1+2
m=7*q2+6
Összeszorzod m-et és n-et. Kapod
m*n=(7*q1+2)*(7*q2+6)=49*q1*q2+42*q1+14*q2+12=
=7*(7q1*q2+6*q1+2*q2+1)+5
Tehát a maradék 5.
Remélem jól írtam le.
Amire az első hivatkozik és igaza van:
a*bmodulom=amodulom*bmodulom
4/5 anonim válasza:
Első vagyok. A másik megoldás nagyon pontos és precíz, csak szerintem a kérdező nem tudja, mi az a modulo, meg kongruencia.
5/5 A kérdező kommentje:
igen, igazatok van nem tudom de sztem én abból tanulok, ha kérdezek, és normális választ kapok. köszike a választ mindkettőtöknek.
2010. márc. 20. 14:28
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!