Mi a megoldás ebben a fizikaháziban?
Igen, úgy ahogy írod, csak én előbb a jobbról érkező sebességére rendeznék, és csak azután helyettesítenék:
mb*vb + mj*vj = (mb + mj)*v,
mj*vj = (mb + mj)*v – mb*vb,
vj = ((mb + mj)*v – mb*vb)/mj = ((78 kg + 59 kg)*(–1,319 m/s) – (78 kg)*(30,6 km/h))/(59 kg) = …
Érdemes mindent átváltani SI-be, mert akkor nem lesz kavar, de én most csak beírom Google-be/Wolframalphába:
azaz
vj ≈ –14,3 m/s.
Így számoltam ki a jobb oldalról jövő sebességét: 78*8,5+59*v2=(78+59)*(-1,319) szóval v2=-14,3005
Utána Em= 1/2 * (78+59)*(-1,319) . Em=-90,3515 J gondolom... -0,0903515kJ. Ez a megoldás ugye? Elég bizonytalan vagyok és nem merem így beadni.
Egy test mozgási energiája az simán 1/2*m*v^2. Ez nem tud negatív lenni, a négyzetre emelés miatt.
Az ütközés előtt az összes mozgási energia a két korcsolyázó mozgási energiájának összege:
Em_előtte = 1/2*mb*vb^2 + 1/2*mj*vj^2.
Utána már együtt vannak:
Em_utána = 1/2*(mb + mj)*v^2.
Az energia változása
ΔEm = Em_utána – Em_előtte = 1/2*(mb + mj)*v^2 – 1/2*mb*vb^2 – 1/2*mj*vj^2 = …
Helyettesíteni már gondolom tudsz. (Ha b helyett 1-est, j helyett 2-est írsz, akkor elvileg a te jelöléseiddel kapod.)
Még egy megjegyzés, hogy ez egy negatív érték lesz, mert a rugalmatlan ütközés során az energia egy része alakváltozásra megy el. Ez nem baj, mert ez nem mozgási energia, hanem a mozgási energiának a VÁLTOZÁSA. (Nekem körülbelül –8,73 kJ jön ki, ha nem rontottam el.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!