Segít (esz) nekem? Van itt egy matek feladat.
8.-os vagyok, és a valószínűség számítást vesszük. Pont nem voltam azon a bizonyos órán, ezért a házit sem értem. A feladat a következő: Egy dobókockával háromszor dobunk egymás után. A dobássorozatokat lejegyezzük. a, Hányféleképpen folytatódhat a sorozat, ha az első dobás eredménye 1?
b, Hány különböző dobássorozatot kaphatunk összesen?
c, Hányféle lehet egy-egy dobássorozatban a dobott számok összege? Melyik összeget tartod a legkevésbé valószínűnek, melyiket a legvalószínűbbnek? Válaszodra adj magyarázatot!
d, Írd le azokat a lehetséges dobássorozatokat, amelyeknek az összege 3, 7, 11, 16!
e, Melyik más dobássorozat összegének a valószínűsége annyi, mint a 3 összeg valószínűsége?
Aki lesz olyan kedves, és rám pazarolja az idejét, meghálálom egy zöld pacsival ;)
Régen volt már ez, de előszedem a logikám és az emlékeim erről a témáról és megpróbálok segíteni.
a, 1,1,1 1,1,2 1,1,3 1,1,4 1,1,5 1,1,6 ugye ez hat lehetőség
és még 5*6 lehetőség van. ha nem érted sorold fel így a lehetőségeket. szóval összesen 36 féle lehet a sorozat.
b, az a-ból kiindulva ha 1-el kezdődik akkor 36 lehetőség van. és még 5*36 lehetőség van.(olyan mintha az első feladatot csinálnád csak mindig az első szám változik)
tehát 36+5*36 vagyis 216 lehetőség van.
c, minimum 3 maximum 18 lehet az összeg és gondolom ezek között bármelyik egész szám. Szeintem 3 és 18 a legvalószínűtlenebb mivel azok 3 egyforma szám összege. Legvalószínűbb pedig az az eset amikor 3 különböző szám összege van: pl 1+2+3
d,pl: 3=1+1+1
7=1+2+4 1+3+3 1+4+2 1+5+1
szerintem ezt nem kell folytatnom egyszerűen csak ilyen lehetőségeket kell írnod. mindig az a legkisebb számmal kezd majd ahhoz adj nagyobb számokat.
e, Itt pontosan mire is kíváncsi a feladat?
Hát remélem tudtam segíteni valamennyit, és valamennyire sikerült megértened a feladatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!