Matek házi feladat, help!?
Figyelt kérdés
Egy téglalap alapú kertet 100m hosszú kerítéssel szeretnénk bekeríteni, mekkora legyen a téglalap oldalai hogy a terület a legnagyobb legyen? B ha a téglalap egyik oldala egyenes vizpart ahova nem kell kerítés mekkora legyen a maradék 3oldal hogy a terület a maximális legyen? Valaki letudná ezeket vezetni.. Jól jönne.2015. nov. 8. 15:51
1/7 Pelenkásfiú válasza:
K = 2 * (a + b)
100 = 2 * (a + b)
50 = a + b
b = 50 - a
T = a * b
T = a * (50 - a)
T = 50a - a^2
Azt kell megállapítani, hogy hol lesz a T a legnagyobb.
Fel is rajzolhatod a grafikonját és látszik, hogy "a=25"-nél.
Tehát a = 25
Mivel korábban felírtuk, hogy "b = 50 - a"
b = 25
Tehát akkor a legnagyobb a terület, ha négyzet alakú.
2/7 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ! de nem az volt a kérdés hogy négyzet vagy téglalap alakban lesz nagyobb hanem hogy mekkora az a illetve b oldal
2015. nov. 8. 17:06
3/7 Pelenkásfiú válasza:
Ha az egyik oldalra nem kell kerítés, akkor
K = a + 2b
100 = a + 2b
a = 100 - 2b
T = a * b
T = (100 - 2b) * b
T = 100b - 2b^2
Ennek is 25-nél van a maximuma.
Tehát b = 25
a = 100 - 2b
a = 100 - 2*25
a = 50
4/7 Pelenkásfiú válasza:
...és nem írtam le, hogy mekkora lesz az "a" és "b" oldal?
Szerintem igen. :)
5/7 A kérdező kommentje:
hát de leirtad, csak nem értem ezt a T maximuma részt hogy az a 25 most miből jött ki
2015. nov. 8. 17:17
6/7 Pelenkásfiú válasza:
T = 50a - a^2
Ábrázold az 50x - x^2 függvényt és meglátod, hol a legnagyobb az értéke.
7/7 A kérdező kommentje:
így értem a logikádat, és persze így is jó, csak nekem geometrikusan kéne kiszámolni, valahogy 3 szöggekkel mert ennél az anyagnál járunk..... magasság, befogótétel..
2015. nov. 8. 17:27
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!