Matekházi. Nem nagyon értem. Itt vannak a kérdések: a: Hány gramm só kell 1.5 liter (=1.5kg) sóoldathoz b: Hány százaléka a szárított répa tömege a felhasznált nyers répa tömegének? Lent van a recept.
1,5 kg = 1500 gramm. Ugye?
Na. 1500-nak a 10 százaléka 150.
Tehát 150 gramm só kell hozzá. Ez nem volt olyan nehéz.
Második kérdés:
a 6dkg répa hány százaléka a 100 dkg (= 1kg) répának.
100 dkg-nak az egy százaléka 1 dkg. Mert osztjuk 100-zal.
Az 1 dkg-ot szorozzuk meg 6-tal.
És meg is van a végeredmény, = 6%
1 kg az 100 dkg. Ilyenkor érdemes átváltani megegyező mértékegységbe a megadott adatokat.
Remélem, érthető.
Kérj meg egy felnőttet, hogy magyarázza el az általam leírtak alapján. Neten keresztül ez elég nehéz, és én már most lépek ki.
Hátha valaki még idetéved...
De az a lényeg, hogy a példa első részénél az 1500 az EGÉSZ. És ennek kell a TIZEDE, vagyis a 10 SZÁZALÉKA. El kell osztanod tízzel az 1500-at.
A példa második részénél pedig az 1 kg répa (átváltva 100 dekagramm) az EGÉSZ. Azt kell megtudnunk, hogy a 6 dkg az HANYADRÉSZE, MEKKORA RÉSZE a 100dekagrammnak =1kg-nak.
Nem tudom, manapság hogy tanítják a százalékszámolást, de én így tanultam, ahogy leírtam neked. Szóval először kiderítjük, mennyi az 1%. Vagyis elosztjuk az EGÉSZet 100-zal. 100 dekagramm osztva 100-zal, az 1 dekagramm.
Megvan az 1%. A szárított répa súlya 6 dkg.
Az 1 dkg-ot (1%) megszorzod 6-tal (mert 6 dkg a szárított répa).
És megvan az eredmény. A nyers répa súlya 1 kg=100dkg. Ennek a 6%-a a szárított répa súlya, vagyis 6 dkg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!