Oxidációs számok?

Figyelt kérdés

van egy ilyenem, h [szénmonoxid] CO és tudjuk, h az oxidég -2 ezért mivel semleges, a szén +2 lesz.

DE akkor a (CO3)^2- kétszeresen negatív töltésű karbonátnál az oxigén -2 × 3 = - 6 és C + (-6) = -2 ezért a C = 4 itt miért van ez így, vagy honnan tudom, h mikor miért van ez?? :o

2015. okt. 30. 18:26
 1/4 anonim ***** válasza:
Javaslom az általános iskolai kémiakönyvek átnézését...
2015. okt. 31. 09:14
 2/4 anonim ***** válasza:

az összetett ionoknál az oxidációs számok összege egyenlő az ion töltésével (szóval itt -2-nek kell lennie az összegnek)

az oxigén: -2(3)

a szén, hogy -2 legyen az eredmény: +4

2015. okt. 31. 10:48
 3/4 A kérdező kommentje:
igen, ezt én is értem, azt viszont nem, hogy miért kellett különbözőnek lennie a szénnek . értem, h úgy jön ki, de milyen az h egyik helyen ekkora a másikon pedig akkora??
2015. okt. 31. 14:04
 4/4 anonim ***** válasza:
hát itt például látod, hogy egy ion :) a sima ionnak megegyezik az oxidációs száma a töltésével. az összetett ionoknál a oxidációs szám összege egyenlő a töltéssel. az elemeknek 0, a vegyületeknek, mint a CO, CO2 -> itt a kettő összegének 0-nak kell lennie
2015. nov. 6. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!