A problémát segíteni kell megoldani. Mi az alany és az állítmány?
mit allitunk? segiteni kell - allitmany
mit kell ? - problemat- targy
az alany lehet a " nekunk" pl h nekunk kell segitenunk megoldani, illetve lehet a "nekem" - nekem kell segiteni megoldani.
az én tippem a következő:
kell – Á
mi kell? – segíteni – A
mit kell segíteni? – megoldani – T
...de most már tényleg olyan írjon, aki tudja is!... ;-)
Köszönöm a válaszokat!
Elsőre én így elemeztem:
Á: kell
A: segíteni megoldani (összetett alany)
T: problémát
De szerintem így nem jó...
Hát, az összetett alanyt még nem találták fel, de majd te.
A nekünk meg nem lehet alany, mert az alanynak, ha névszó, az a különös ismertetőjele, hogy alanyesetben van, vagyis rag nélkül.
BringaManónál a pont, több mint 52. Mit állítunk? kell. Mi kell? Segíteni. Bizony, ez az alany. Nem tárgy, mert arra az lenne a kérdés, hogy mit kell csinálni, csinálni meg itt ugye nincs. Problémát tárgy, ez tiszta sor. Most már csak a megoldani a rejtély. Szerintem állandó határozó, más néven képes helyhatározó, mert vonzat, segíteni valamit csinálni, segíteni valamiben->segíteni a probléma megoldásában. Majd ha kiderül, írd meg a megfejtést.
Egyébként ez egy természetellenes kicsavart mondat, magyarul úgy hangzana, hogy Segíteni kell megoldani a problémát. Mindjárt más, hiszen nem a problémát segítjük.
BringaManó válasza tökéletes. Ő azt tette, ami legtöbbször jó megoldáshoz vezet: JÓL KÉRDEZETT.
Összetett alany valóban nincs. Régebben volt ún. összetett állítmány elnevezés, de ezt ma már névszói-igei állítmánynak nevezzük. Mert az állítmány egyik tagja névszó (Főnév, melléknév, számnév), a másik pedig ige (gyakran létige, valamint olykor a kell, a múlik és a marad ige.)
A ´megoldani' milyen mondatrész: tárgy vagy határozó?
Amúgy itt írnak összetett alanyról:
gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Magyar/31Lakatos/Digi_TK_v2/Mondattan/alany_minta.htm
Igen, ez egyetemi könyv :)
Amúgy a mondatban tényleg nem összetett alany van, mert az ragtalan névszó + főnévi igenév lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!