Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A problémát segíteni kell...

A problémát segíteni kell megoldani. Mi az alany és az állítmány?

Figyelt kérdés
2015. okt. 16. 21:50
 1/8 anonim ***** válasza:

mit allitunk? segiteni kell - allitmany

mit kell ? - problemat- targy

az alany lehet a " nekunk" pl h nekunk kell segitenunk megoldani, illetve lehet a "nekem" - nekem kell segiteni megoldani.

2015. okt. 16. 22:17
 2/8 BringaManó ***** válasza:
65%

az én tippem a következő:

kell – Á

mi kell? – segíteni – A

mit kell segíteni? – megoldani – T

...de most már tényleg olyan írjon, aki tudja is!... ;-)

2015. okt. 17. 03:54
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Elsőre én így elemeztem:

Á: kell

A: segíteni megoldani (összetett alany)

T: problémát

De szerintem így nem jó...

2015. okt. 20. 13:16
 4/8 anonim ***** válasza:

Hát, az összetett alanyt még nem találták fel, de majd te.

A nekünk meg nem lehet alany, mert az alanynak, ha névszó, az a különös ismertetőjele, hogy alanyesetben van, vagyis rag nélkül.

BringaManónál a pont, több mint 52. Mit állítunk? kell. Mi kell? Segíteni. Bizony, ez az alany. Nem tárgy, mert arra az lenne a kérdés, hogy mit kell csinálni, csinálni meg itt ugye nincs. Problémát tárgy, ez tiszta sor. Most már csak a megoldani a rejtély. Szerintem állandó határozó, más néven képes helyhatározó, mert vonzat, segíteni valamit csinálni, segíteni valamiben->segíteni a probléma megoldásában. Majd ha kiderül, írd meg a megfejtést.

Egyébként ez egy természetellenes kicsavart mondat, magyarul úgy hangzana, hogy Segíteni kell megoldani a problémát. Mindjárt más, hiszen nem a problémát segítjük.

2015. okt. 29. 00:46
 5/8 anonim ***** válasza:

BringaManó válasza tökéletes. Ő azt tette, ami legtöbbször jó megoldáshoz vezet: JÓL KÉRDEZETT.

Összetett alany valóban nincs. Régebben volt ún. összetett állítmány elnevezés, de ezt ma már névszói-igei állítmánynak nevezzük. Mert az állítmány egyik tagja névszó (Főnév, melléknév, számnév), a másik pedig ige (gyakran létige, valamint olykor a kell, a múlik és a marad ige.)

2015. okt. 29. 15:03
 6/8 A kérdező kommentje:

A ´megoldani' milyen mondatrész: tárgy vagy határozó?

Amúgy itt írnak összetett alanyról:

gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Magyar/31Lakatos/Digi_TK_v2/Mondattan/alany_minta.htm

2015. okt. 29. 17:21
 7/8 anonim ***** válasza:
Hogy mik vannak! Az én időmben még nem volt! Te egyetemre jársz? Mert ez már egyetemi tankönyv! Egyébként az eredeti kérdésre én is itt próbáltam választ találni, de nem sikerült.
2015. okt. 29. 17:43
 8/8 A kérdező kommentje:

Igen, ez egyetemi könyv :)

Amúgy a mondatban tényleg nem összetett alany van, mert az ragtalan névszó + főnévi igenév lenne.

2015. okt. 29. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!