Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hány gramm hidrogéngáz fejlődik?

Hány gramm hidrogéngáz fejlődik?

Figyelt kérdés
Hány gramm hidrogéngáz fejlődik, ha az 1,0 gramm tömegű 5,0 tömeg% alumíniumot, 2,0 tömeg% cinket és a 93% magnéziumot tartalmazó ötvözetet savban teljesen feloldjuk

2015. okt. 15. 19:30
 1/1 anonim ***** válasza:

Első körben tessék felírni a reakcióegyenleteket, fontos, hogy ezek közül melyik reagál savval, ha jól látom, mindegyik, de ebben nem vagyok biztos, majd valaki megcáfol, de utána is nézhetsz a dolognak.

Ezek után az ötvözetben kiszámolod, hogy hány g alumínium, cink és magnézium van az ötvözetben. A moláris tömegük segítségével számítsd ki, hogy melyik hány mol mindegyik külön-külön.

Én úgy látom, hogy azért nem mindegy, hogy milyen sav lesz a reakcióban, hiszen ha most pl a cinkre gondolunk, akkor ha sósavval reagáltatjuk, akkor a molarány 2:1 lesz (azaz 2 molnyi cinkből lesz 1 molnyi hidrogéngáz), míg mondjuk kénsavval 1:1 lesz ugyanez. Szóval itt most elakadtam, megmondom őszintén, de majd más, nálam okosabb folytatja :) Esetleg nincs megadva, hogy milyen savban oldjuk el?

A további elv a következő lenne:

a reakcióegyenletek alapján megnézed, hogy külön-külön, mindegyik fémre hány molnyi hidrogéngáz fejlődik, ezek anyagmennyiségét összeadod, majd ismét a moláris tömeg segítségével visszaváltod grammba.

Hangsúlyozom, vannak hiányosságaim, de hátha elindít egy úton.

2015. okt. 15. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!