Mi a különbség az aktív és a passzív költségcsökkentés között?
Szia!
Nekem erről ez ugrik be:
-aktív: ha olyan döntéseket hozok, amivel ténylegesen csökken a fix és változó költségem (azaz pénzbeli hatása van) pl: létszámleépítéssel csökken a bérköltség, vagy felmondom egy bérleményem, és olcsóbba költözöm
- passzív: ténylegesen pénzben nem megjelenő költsgek csökkentése. pl.: más leírási kulcsot használok a tárgyi eszközöknél, azaz az amortizációs kulcsot csökkentem
Érthető voltam?
Szia!
Szeretném előre bocsátani, hogy a saját véleményem írom arról, hogy mi az aktív ill. passzív ktg.
A szv-ben, könyvelésben vannak olyan költségek, amik effektív pénzkifizetésben nem jelennek meg.
Ilyen az amortizáció. Ha veszel egy eszközt, akkor azt használod, vagyi minden évben kevesebbet ér. Ezt, illetve ennek adott %-át elszámolhatod értékcsökkenésként, azaz költségként. (Ezt pénzben nem fizeted ki, de a könyvelőd költségként elszámolja.)
Ha ez a költség mondjuk évi 14,5% volt, és te költsééget szeretnél csökkenteni, választhatsz más leírási kulcsot is, mondjuk csak 10%-ot. Így 4,5%ponttal csokkentetted a költségeidet.
Remélem, így már érthetőbb voltam.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!