Kémia házi.12 kérdésre kellene válaszolni? Segítstek!
Sajnos nagyon beteg voltam, 2 hétig nem tudtam bemenni. A tanár azt mondta nekem is meg kell írnom a dolgozatot. Ha ezekre a kérdésekre tudom a választ akkor könnyebben fog menni. Valaki segítene? :)
1. Mik között jönnek létre az elsőrendű, másodrendű kötések?
2. Milyen típusai vannak az elsőrendű/másodrendű kötéseknek?
3. Mi a kovalens kötés? + Jellemzői
4. Mik között jön létre az ionos kötés?
5. Mi kell ahhoz, hogy létrejöjjön az ionkötés?
6. Hogyan alakul ki a fémes kötés?
7. Miért kellenek kis eletronegativitású atomok a fémes kötésekhez?
8. Másodrendű kötések közül melyik a leggengébb
9. Mit tudunk a diszeperziós kötésről?
10. dipol-dipol kötés mik között jön létre?
11. Mi az a dipólus-molekula?
12. Avogadro törvénye
hát igen ezek valóban egy mondatos alap definíciók, és egyébként kétlem hogy a kémiakönyvedben ne lenne rögtön az első oldalon
azért segítek, mert szeretem a kémiát
Az elsőrendű kötések közé tartozik a kovalens kötés az ionos kötés és a fémes kötés. Az elsőrendű kötések a rácsokat és a molekulákat tartják össze, tehát nagy vonalakban részecskék között jön létre (nem atomok, mert pl az ion nem atom). A másodrendű kötések a hidrogénkötés a diszperziós kölcsönhatás és a dipol-dipol kölcsönhatás, molekulák között jön létre.
A kovalens kötés amikor a mind a két atom testvériesen megosztozik az elektronpáron. Vagy úgy jön létre, hogy mind a ketten bedobnak egy egy elektront, vagy pedig dativ módon.(szén-monoxidnál forexample). A kovalens kötés jellemzően akkor alakul ki amikor a két atom elektronnegativitásának összege relatív magas és különbségük alacsony.
Ionos kötés ionok között jön létre. Jellemző a magas elektronnegativitás különbség a rácsot alkotó ionok között.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy pl Na+Cl2->Na+ Cl- a nátrium szeret leadni egy elektront a klór meg felvenni, ionokként az ellentétes töltések meg vonzzák egymást. Ez tartja össze a rácsot.
A fémes kötés amikor a fémek bedobják "felesleges" elektronjaikat egy közös delokalizált elektronfelhőbe és vannak a pozitiv atommagok. Ez a fémrács.
A hetedik kérdést nem igazán értem. A kis elektronegativitás nem kell, az van az egy tulajdonság az okozza, hogy a fémek jellemzően a külső elektronhéjukon marha sok elektront hordanak, és ezeket leadni vagy felvenni rájuk további elektront energetikailag kedvezőtlen (főleg egymásközt). Persze van ahol nem olyan erős ez a rács, pl a nátriumot késsel lehet szeletelni, és amint lehetősége van pl a levegő víztartalmával is szívesen reagál.
8. a diszperziós kölcsönhatás
hogy apoláris molekulák között jön létre oly módon, hogy nagyon kis mértékben dipólussá válnak egymás elektronfelhőjének zavarásával
9. dipol dipol ugyan ez csak polárissal
ahol a molekulán belüli elektronegativitás különbség relatív nagy
12. atomok száma/Avogadro állandó=moláris tömeg
azt a tudományos megegyezést jelenti, hogy egy mol anyag 6x10^23db atomot jelöl
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!