Nem ertem ezt az anyagot fizikabol, sot, az egesz fizikat nem ertem, es itthon sirok emiatt. Segitseg?
Ez lenne a feladat:
Az autó egyenletesen gyorsulva halad 3,2 m/s a negyzeten gyorsulassal. Egy adott pillanatban a sebessége 9,6 m/s. Mekkora lesz az auto sebessege ettol a pillanattol 2,5s-mal kesobb? Mekkora volt az auto sebessege 2,5s-mal az adott pillanat elott?
KERLEK SZEPEN HA TUDOD, SEGITS.bocsanat.
Csak vedd elő a képletet.
a = 3,2 m/s^2
Ezekben a képletekben a v_0 kezdősebesség 0, tehát:
v_0 = 0
A képleteket megtalálod itt:
nagyon konyhanyelven:
a sebesség az, amikor valami megtesz egy bizonyos utat valamennyi idő alatt. a sebesség képlete ezért út/idő.
a gyorsulásnál is valami ilyesmiről van szó. a gyorsulásnál azt nézzük, hogy valamennyi idő alatt mennyit változik a sebesség. ezért a gyorsulás képlete sebesség/idő.
tehát ha valami 3,2 m/s négyzet gyorsulással halad, akkor az azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt 3,2 m/s -mal változik a sebessége. vagyis ha jelenleg 9,6 m/s a sebesség és arra vagyunk kíváncsiak, hogy 2,5 s ezelőtt mennyi volt, vagy utána, akkor kis osztással megkapjuk az eredményt.
1 s alatt 3,2 m/s a sebesség változás, akkor 2,5 sec alatt 2,5*3,2 lesz a sebesség változás. Ez pont 8 m/s. Tehát 2,5 másodperccel ezelőtt 9,6-8 vagyis 1,6 m/s a sebesség, illetve 2,5 másodperccel ezután pedig 9,6+8 azaz 17,6 m/s a sebesség.
elírtam, nem osztással, hanem szorzással, de a lényegen nem változtat...
ja és ne sírj, minden rendben van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!