Szisztok. Szerintetek miben hasonlít az ének óra a matekhoz?
Éneken kaptunk egy ilyen feladatot. (Középiskola 9. osztálya) A kérdés az, hogy miben hasonlít a két tantárgy egymáshoz. A tanárnő azt mondta, hogy a szolfézs irányában induljunk el, de teljesen ötlettelen vagyok.
Nektek esetleg van valamilyen ötletetek ezzel kapcsolatban?
Előre is köszönöm!
Chu~~
Miután 9. osztályról van szó, talán egyszerűbb a megoldás. /de csak talán..../
Arra gondoltam, hogy a két tantárgy metodikájából kellene kiindulni.
A matek alapja a számsor, az éneké a hangsor.
Itt a számokkal ott a hangokkal lehet kombinálni.
Ahogy vannak egyszerűbb matek feladatok, ugyan úgy egy hangszerre, énekhangra írt egyszerű dallamvezetésű zenék.
Ha a matek alapja az összeadás, kivonás akkor a zenében ez egy primitív pentaton dallam.
Minél bonyolultabb egy matematikai feladat, annál több szólamú és összetettebb dallamvilágú pl. egy oratórium.
Vagyis, ha a százalék-számítás, annyi mint a "boci-boci tarka", akkor a másodfokú egyenlet képletének levezetése, már egy többtételes vonósnégyesnek is tekinthető.
Ja' és akkor hol van az a összetett matematikai feladat, ami felér a Queen Bohemian Rhapsody-jával? ;)
Na jó, ez már marhaság, de a szolfézs-matek összefüggéséből próbáltam meg kiindulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!