Matek szöveges egyenlet levezetése?
A feladat így szól: a Nagymaros es Zebegeny kozotti 12 km-es utat nehany barat egyutt tette meg. Az ut masodik feleben a sebesseguk 1,5 -szer nagyobb volt, mint az ut elso feleben. A kirandulas ideje piheno nelkul 5 ora volt. Az egyes szakaszokon a sebesseguk allando. Kerdes: szamitsd ko a sebessegeket az ut elso es masodik feleben?
Hatarozd meg az elso es masodik szakasz hosszat!
Hogyan kell ezekhez a feladatokhoz neki kezdeni?
út első fele: x óra és y sebesség
út második fele: (5-x) óra és 1,5y sebesség
Összesen xy+(5-x)*1,5y=12
Ebből y=-(24/(x-15))
Azok az x-ek és y-ok, amik ezt kielégítik, jó megoldások. Feltéve, hogy 0<x<5 és y>0
A szakasz hossza alatt az időt érted, ami kellett a megtételéhez? Más esetben nem megoldható.
Az összes út 12km
Az első szakaszban a sebesség v
A másodikban v(2)=1,5v
Az első szakaszt (6km-t) t1 = 6km/v alatt tették meg
A másodikat t2 = 6km/1,5v
A két idő együtt 5 óra:
5h = t1 + t2
5h = 6km/v + 6km/1,5v
5h = 6km/v*(1 + 1/1,5) = 6km/v*(3/3 + 2/3)
5h = 6km/v*5/3 = 10km/v
v*5h = 10km
v=2km/h Megvan a sebesség.
Az előbb felírtuk, hogy t1=6km/v tehát 6/2=3 óra
Így t2=2 óra.
Az ilyen feladatokban mindig az a lényeg, hogy a megadott infókat lefordítsuk matekra :D
Például, hogy t1 + t2 = 5h
Meg a kérdés v=?
Ezen kívül pedig azon kell gondolkozni, hogy hány ismeretlenünk van. Eleinte adódott, hogy nem ismertük a t1, t2, és v-t sem. Innentől kell gondolkodni, hogy melyiket tudjuk kifejezni a többi segítségével, hogy egyre kevesebb legyen. Esetünkben a t=s/v képletet alkalmazhattuk a részidők kiszámolására. És egyedül maradt a v. Ha van egy olyan egyenletünk, ahol már csak egy ismeretlenünk van, tök mindegy hogy hogyan, akkor nyert ügyünk van.
1. vagyok
Elnézést, én az első és második felébent úgy értelmeztem, hogy két különböző sebességű szakasz van, de a hosszukat nem ismerjük.
De valóban, nyelvtanilag ez 6-6 km-t jelent és így a második válaszolónak van igaza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!