Matekosok! Valaki elmondaná nekem, hogy kell az ilyen, és ehhez hasonló műveleteket megoldani? 7. osztályos vagyok.14/F
x x x
-- - -- plusz -- = 1
3 6 18
Most írtunk az ilyenekből dolgozatot,2 db volt a dogában de nem értettem egyáltalán őket! Hogy kell megoldani az ilyeneket?
először közös nevezőre kell őket hozni, ami 18. vagyis:
6x 3x x 18
--- - --- + --- = -----
18 18 18 18
ezután be kell szorozni 18-al, hogy eltüntessük a tört kifejezéseket, ez lesz belőle:
6x-3x+x=18
ez egy egyenlet,amit így oldasz meg:
4x=18 / :4
x= 4,5 az eredmény 4,5 ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy ha az eredi egyenletbe az x helyére behelyettesíted a 4,5-öt, és kiszámolod, akkor tényleg 1-et kapsz!
remélem érted már :)
Könnyű azt mondani hogy azzal foglalkozzak. Programozó akarok lenni,ahhoz pedig szükség van a matekra,sajnos...
Minden más tűrhetően megy,csak ez a hulladék nem.
Neked egy jó magántanárra lenne szükséged, és arra, hogy megtaláld, hol maradtál le. Ha nem tudsz törtekkel számolni, akkor ezzel a típussal sem fogsz boldogulni.
Másrészt fontos a hozzáállásod is. Fel a fejjel, még behozhatod!
Hol laksz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!