Valaki segítség sürgősen! Hogyan kell megszerkeszteni egy 30 fokos szöget körző és szögmérő NÉLKÜL?
Ha ezeket a ráviteleket sem lehet megcsinálni, akkor meg hogyan lehet megoldani? Gondolom, a tanár talán nem ad fel olyan feladatot, aminek nincsen megoldása. Jó lenne, ha a kérdés kiírója ezt tisztázná.
El nem tudom képzelni, hogy milyen trükköt kellene alkalmazni.
Még nem tudom a megoldást, de van egy tétel:
Steiner tétel:
Tetszőleges euklideszi szerkesztés elvégezhető csak vonalzó használatával, ha adva van egy kör a középpontjával együtt.
Itt kell eegy kör a középpontjával, és akkor lehet bármit.
Gyanús, hogy kell még valami az adott esetben is, de lehet hogy a 30 fokk annyira peciális, hogy nem kell.
Egyelőre azon küzdök, hogy egyáltalán BÁRMIT meg tudok-e szerkeszteni egy egyeneshez képest (mert ugye egyenest tudunk rajzolni...).
Elolvastam, amit írtál, de hirtelen nem világos, hogyan lehet sok egységnégyzetből a 30-60-90-es háromszög.
(Mert ugye a 3-4-5-ös háromszög nem az, sem más pithagoraszi számhármas esetén sem lesz 30 fok.)
Leírnád?
Így lehet:
A szürke szaggatott az eredeti vonalzó-széles négyzetrács. Legyen az az egység.
Egy négyzet átlója √2. Rajzoljuk be az egymásra merőleges narancs és lila átlókat.
- Aztán egyrészt rajzoljunk rájuk merőleges átlókat (két piros)
- valamint velük párhuzamos vonalzó-széles egyeneseket (narancs és lila szaggatott)
Ezeknek a metszéspontjai 1 távolságra vannak a piros szakaszon, ezért a kék szakaszok hossza √3
Fontos az is, hogy a két kék szakasz merőleges egymásra.
Van tehát egy √3 hosszú szakaszunk és egy rá merőleges szakaszunk. Azon a vonalzóval ki tudunk mérni 1 egységet, és azzal kijön az 1-√3-2 oldalú derékszögű háromszög, ami 30 fokos. (Ezeket már nem rajzoltam be...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!