Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell "krónikásan" írni?

Omnom1113 kérdése:

Hogy kell "krónikásan" írni?

Figyelt kérdés
Azt a házi feladatot kaptam hogy az Egri csillagok címü regényből gyüjtsem ki a török támodásokat és írjam úgy le mint egy krónikás.

2015. máj. 18. 15:34
 1/2 anonim ***** válasza:

Nezd, a kronika az nem mas, mint helyszini tudositas. Ahany kornikairo volt, annyifelekeppen irta meg, csakugy, ahogy a mai ujsagirok is kulonbozokeppen irnak. Amugy tobbnyire latinul, kesobb nemetul irtak a kronikakat, szoval ha nagyon akarsz hasonlitani, akkor ezeket ajanlom.

Amit semmikeppen nem ajanlok, az az eroltetett kitalalt regies magyar, mint az “es akkor a torkok jovenek vala”, mert vagy eltalalod a valos akokri nyelvhasznalatot, vagy nem.

Amit tehetsz, hogy fogsz egy valodi Tinodi kronikat, megnezed hogyan van megirva, majd fogod a regenyt, es kigyujtod az abban leirt torok hadmuveleteket, megirva az adott stilusban.

Tessek, akkoriban igy irtak, bemasolom neked:

„Ez jelönvaló könyvecskét szörzeni nem egyébért gondolám, hanem hogy az hadakozó, bajvívó, várak-várasok rontó és várban szorult magyar vitézöknek lenne tanúság üdvességes, tisztösségös megmaradásokra, az pogán ellenségnek mi módon ellene állhassanak és hadakozjanak… Készöríttetém enmagamat ez szegín esszömmel ezöknek gondviselésére foglalnom, és ez egynéhány istóriát megírnom, öszveszednöm, és az kösségnek kiadnom, ki lenne az több krónikák között végemléközet, kinek munkájába sokat fárattam, futostam, tudakosztam, sokat es költöttem. Igazmondó jámbor vitézöktűl, kik ez dolgokba jelön voltanak, értekösztem. Sem adományért, sem barátságért, sem félelemért hamissat bé nem írtam, az mi keveset írtam, igazat írtam.. Ha valahol penig vétök volna benne, aszt ne én vétkömnek, hanem az kiktől értekösztem, tulajdoníccsátok: és kérlek titöket, énnéköm megbocsássatok.”Erdélben Kolozsvárból, böjtmás hónak

XIIII. napján: Krisztus születése

után 1554. esztendőben.

2015. máj. 18. 16:04
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!!
2015. máj. 21. 16:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!