A cellulóz lebontható a mono-szacharid alkotóelemeire erős savban (sósav) történő főzéssel?
Figyelt kérdés
Ha igen, akkor kb milyen hatékonysággal, mennyi idő alatt? Elég lenne már óráig főzni, hogy már csak a monomerek legyenek jelen, vagy több napba tellene?2015. ápr. 20. 15:14
1/2 Bugya Péter válasza:
A cellulóz molekulájában béta-glükózegységek változó térállásban (alsó és felső) kapcsolódnak össze, és lánc alakúvá formálódnak. A hosszú láncmolekulák hidrogénkötésekkel kapcsolódnak össze, melyek fonalszerűvé teszik a növényi rostokat. Ez annyira ellenálló, hogy csak tömény savakkal lehetséges a bontása. Tömény savval főzve először cellobiózra, majd a cellobióz szőlőcukorra bomlik.
A tömény sósavon kívül csak néhány gomba, baktérium és rovar képes bontani. A kérődző állatok emésztőrendszere jellemzően tartalmaz olyan mikroorganizmust, mely lebontja a cellulózt. A termőtalajban is léteznek cellulózbontó baktériumok, melyek a cellulózt humusszá alakítják.
2/2 A kérdező kommentje:
Tehát ha a bolti 30% os sósavban elkezdeném áztatani, akkor lebontódna. Kb mennyi időbe tellene, mire teljesen lebontódik, a glükóz egységeket nem károsítaná a sósav, vagy nem lépne vele reakcióba?
2015. ápr. 21. 21:26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!