Valaki le tudná vezetni ezt a fizikai számítást?
Tudna segíteni nekem valaki, aki jó fizikából? Homogén elektromos mezőben a térerősségre merőleges 0,2 négyzetméteres felületen 600 erővonal halad át.
a, Mennyi a térerősség értéke?
b, Mennyi a felület 0,1 négyzetméteres részének a fluxusa?
c, Mennyi az előbbi felületre merőleges 0,1 m^2-es felületnek a luxusa?
Függvénytáblázat->képletbehelyettesítés.
Persze előbb rá kell jönni, hogy a fluxus 3000 Vm lesz.
Innentől:
a.) E=fluxus/felület.
b.) és c.) arányosan beszorzod a 3000Vm-tert a felülettel.
A térerősség vektormennyiség!
Számértékileg az 1m^2 felületet merőlegesen keresztül döfő erővonalak számával egyenlő.
Tehát a feladatban 5*600 db erővonal döfi az 1m^2 -es felületet, ezért E(abszolút értéke)= 3000 V/m
Helytelen a térerősséget a fluxussal definiálni, hiszen pont fordított a definíció!
Fluxus = E(merőleges komponens)*felület nagysága.
"Helytelen a térerősséget a fluxussal definiálni, hiszen pont fordított a definíció!"
Én nem a definíciót adtam meg, hanem egy használahtó számítási formulát.
Nyílván a fluxust úgy definiáljuk, mint az E térerősségvektor és a dA elemi felületvektor skalárszorzatának az "A" felületre vett integrálja.
A térerősséget meg persze valamilyen "próbatöltéssel" és a rá ható erővel szokás definiálni.
Na de most ha én itt elkezdek vektormezőket integrálni, abból a kérdező ért szerinted valamit?!
"Persze előbb rá kell jönni, hogy a fluxus 3000 Vm lesz.
Innentől:
a.) E=fluxus/felület.
b.) és c.) arányosan beszorzod a 3000Vm-tert a felülettel."
Ez így félreérthető, hiszen ha a fluxus 3000 Vm, akkor az a.)-ra írt összefüggésed alapján E= 3000/0.2 = 15000 V/m, ami nem jó!
Tehát nem a fluxus 3000 Vm, hanem a térerősség 3000 V/m, hiszen a definíció szerint 1m^2-en 3000 erővonal megy keresztül merőlegesen.
Ezután a b.) és c.) kérdésekre a válasz: fluxus= E(merőleges komponens)*felület területe, ami a b.)-nél 300 Vm , míg a c.)-nél 0*0.1= 0 Vm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!