Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha van. Egy derékszögü háromsz...

IQfightR kérdése:

Ha van. Egy derékszögü háromszög és csak az egyik befogóját ismerem, de mást nem (csak a 45fokot a derekszogbe)?

Figyelt kérdés
Kitudom szamolni valamelyik oldalat?

2015. márc. 18. 20:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

> „Kitudom szamolni valamelyik oldalat?”

Mármint te? Ezek szerint nem.

Másrészt ha jól értem, akkor tudod egy oldalát a háromszögnek és két szögét (bár a fogalmazásod alapján ebben bizonytalan vagyok), szóval ez egybevágóság erejéig meghatározza a háromszöget. Tehát igen, egy rendes IQ-fighter ki tudná számolni mind a három oldalát ezek alapján.

2015. márc. 18. 20:46
 2/12 A kérdező kommentje:
köszönjük Emese, de csak a derélszöget ismerem más szöget nem.. ennyire debil még énse vagyok
2015. márc. 18. 20:54
 3/12 anonim ***** válasza:
de akkor az a 45 fok az mi? :D
2015. márc. 18. 20:56
 4/12 anonim ***** válasza:
ha derékszögű háromszöged van és az egyik szög 45 fokos akkor csak az átfogót nem tudod, ami egy sima szinuszka
2015. márc. 18. 20:58
 5/12 anonim ***** válasza:

> „köszönjük Emese, de csak a derélszöget ismerem más szöget nem.. ennyire debil még énse vagyok”

Akkor bocsánatot kérek! Ezek szerint félreértettelek. Leírnád kevésbé „debil” módon a feladatot?

2015. márc. 18. 21:02
 6/12 anonim ***** válasza:

Tehát: Egy derékszögű háromszögről van szó.

Ott ugye az egyik szög 90 fok.

Meg írtad, hogy egy másik az 45 fok.

Akkor ugye a harmadik: 180 - (90 + 45) = 45 fok.

Akkor ugye kell hogy:

Egyik befogó plusz a szög.

Kell mondjuk a másik befogó, akkor:

tg(alfa)=a/b (szöggel szemközti befogó/szög melletti befogó)

Ebből te tudod az alfát és az egyik befogót.

Innen további sin, cos, tg segítségével, illetve pitagorasz tétellel ki tudod számolni a megmaradt oldalt.

2015. márc. 18. 21:03
 7/12 anonim ***** válasza:

> „Meg írtad, hogy egy másik az 45 fok.”

Szó szerint ezt írta: „csak a 45fokot a derekszogbe”, és ez bármit jelenthet, lehet, hogy 45 fok megy a derékszögbe, azt is el tudom képzelni, hogy a kolléga 45°-osnak hiszi a derékszöget.

> „Akkor ugye a harmadik: 180 - (90 + 45) = 45 fok.”

Ez után én rövidebbre fognám: ez azt jelenti, hogy két szöge egyenlő, tehát egyenlő szárú, így két oldala is egyenlő, ami kettő nem lehet más, mint a két befogó. Így kiszámoltuk egy másik oldal hosszát: ugyanakkora, mint az előző, és technikailag készen vagyunk. Ha kell a harmadik oldal, azt meg egy Pitagorasz-tétellel intézném el, nem kellenek szögfüggvények.

2015. márc. 18. 21:08
 8/12 anonim ***** válasza:
jóvanna szeretem túlbonyolítani a dolgokat szögfüggvényekkel :D
2015. márc. 18. 21:11
 9/12 anonim ***** válasza:

> „jóvanna szeretem túlbonyolítani a dolgokat szögfüggvényekkel :D”

Nem baj, az én első hozzászólásomhoz is lehetne néhány megjegyzést tenni (mármint lényegit, hogy „tapló stílusban írták” az nem számít lényeginek). Csak már ketten bonyolítottátok el, így gondoltam, megemlékezek az elemibb módszerről.

2015. márc. 18. 21:14
 10/12 anonim ***** válasza:
Nem kell cifrázni! Egy átlója mentén kettévágott négyzetről van szó, melynek ismerjük az oldalát.
2015. márc. 18. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!