Egy szabályos 10szögbe 4szögeket rajzolunk úgy, hogy a 4szögek csúcsai a 10szög csúcsai és a 4szög összes oldala a 10szög valamelyik átlója. Két 4szög különböző, ha van legalább egy különböző csúcsuk. Hány 4szög rajzolható?
Ennél jóval több van.
(Az elsőben nem értem, hogy jön ide a négyzet...)
Én úgy kezdeném, hogy az összes lehetséges négyszögből elveszem azokat, amelyeknek van két szomszédos sokszögcsúcsa (mert ekkor az nem átló).
Összesen (10 alatt a 4), azaz 210-féleképpen választható ki 4 pont a 10 közül, és ez mind egy négyszög négy csúcsa.
A rosszakat külön számolom:
4 szomszédos csúcs: 10 eset
3 szomszédos csúcs és egy nem szomszédos: 10*5 eset
(Ez úgy jön ki, hogy 10-féleképpen vehetem a 3 szomszédos csúcsot, és ekkor 5 "szemközti" közül választhatok. Kövesd rajzban.)
2 szomszédos és 2 másik szomszédos csúcs:
10*5/2 eset
(10-féleképpen vehetek 2 szomszédos csúcsot, ezekhez képest 5-féleképpen vehetem a két másik szomszédosat. Viszont ekkor minden négyszöget kétszer számoltam...)
2 szomszédos és 1-1 nem szomszédos csúcs:
10*10 eset
(Ezt rajzban ki lehet tökölni.)
tehát a végeredmény: 210-10-50-25-100=25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!