Mik a banánköztársaságok? Felpontozom azt, aki értelmesen válaszol!
Valaki tömören, és röviden el tudná mondani, magyarázni? Földrajz leckémhez kell, más oldalakon is kerestem, de ott nagyon tágan magyarázzák, és nekem a szükségesebb dolgok kellenének róla.
A segítségeket előre is nagyon köszönöm! :)
Hát nem is tudom igazán, de utánagondoltam mire szokták ezt a kifejezést használni.
Jellemzően szegény országok, olykor nyersanyag vagy egyéb kincsekkel, zavaros politikai helyzettel, gyakori polgárháborúkkal (olykor 10-20évig elhúzódva), puccsal, erőszakkal hatalomra kerülő kormányokkal, inkább teljhatalmú uralkodókkal, akik a meglévő (kevés) kincsből jól élnek, parádéznak, a király lánya Európában tart esküvőt elképesztő pompával, luxus szállodában (volt rá példa), polgáraik meg éhen halnak.
Olykor olyan szintű az éhinség, hogy nemzetközi segélyszervezetek juttatnak adományokat a nyomornegyedekbe, másik törzs elől menekülve a menekült táborokba szorult éhezőknek.
Aztán jön a következő uralkodó (talán ha beérett a következő banán?) és tulajdonképpen nem változik semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!