Az ABCD négyszög AB oldalán P, BC oldalán, Q, CD oldalán az R, DA oldalán az S olyan pontok, amelyekre AB/PB=BQ/QC=CR/RD=DS/SA=k . Határozzuk meg a k értékét, ha tudjuk, hogy a PQRS négyszög területe 52%-a az ABCD négyszög területének?
"AB/PB=BQ/QC"
Ugye a legelső el van írva? Nem AP van ott?
Az itt következő megoldás egyetlen szépséghibája, hogy nem tudom bizonyítani a korrektségét.
Igazából Száldobányi mester nagyszerű dinamikus ábrája adta az ötletet: látszik, hogy lényegtelen a kiinduló négyszög alakja, a területek aránya csak az oldalrészek arányától függ! Ha ezt elfogadom, akkor a legegyszerűbb négyszög - a NÉGYZET - esetére is érvényesnek kell lennie.
Négyzet esetén viszont aránylag egyszerű a megoldás.
A kiindulás legyen egy ABCD négyzet, melynek oldalhossza 'a', a P pont által felosztott oldal AP szakasza x, a PB szakasz meg y.
Célszerű egy ábrát készíteni, de talán anélkül is érthető.
A két szakasz hányadosa a keresett
k = x/y
érték.
A megoldás stratégiája
Kiszámolni a szakaszok hosszát a négyzet oldalának függvényében, ezután felírni a belső négyszög területét.
Jönnek a taktikai elemek.
A szakaszokról (x és y) a következőket tudjuk
x + y = a
x/y = k
Ezekkel a szakaszok hossza
x = a*k/(k + 1)
y = a/(k + 1)
Jöhet a terület
Legyen a belső négyszög területe Tb
Ezt úgy kapjuk, ha a négyzet területéből levonjuk a négy kis háromszög területét, vagyis
Tb = a² - 4*xy/2
Tb = a² - 2xy
Az y és y fenti értékét behelyettesítve kiemelés, összevonás után kapjuk, hogy
Tb = a²(k² + 1)/(k + 1)²
Mindkét oldalt a²-tel osztva lesz
Tb/a² = (k² + 1)/(k + 1)²
A bal oldal nem más, mint a megadott területarány (q), tehát
q = (k² + 1)/(k + 1)²
Ebből is látszik, hogy a területarány csak az oldalrészek arányától függ.
A törtet eltüntetve
q*(k + 1)² = k² + 1
A műveletek elvégzése után, nullára rendezve
0 = k² - k*2q(1 - q) + 1
Ez a másodfokú egyenlet nem okozhat gondot.
A részleteket mellőzve a gyökök
k1,2 = [q ± √(2q - 1)]/(q - 1)
A két gyök
k1 = 1,5 = 3/2
k2 = 1/1,5 = 2/3
============
Megjegyzés
- A dinamikus ábrán feltüntetett k= 2/5 érték szerintem hibás, mert a kisebbik rész és a teljes oldal arányát jelöli, a feladatban pedig az oldalrészek aránya szerepel. Szerintem elírásról van szó.
- Nincs ötletem, hogyan lehetne az általános esetből kiindulva bizonyítani a megoldást, ha valaki segíteni tudna, megköszönném.
DeeDee
"k= 2/5 érték szerintem hibás"
Jogos az észrevétel - köszönöm.
Az egyszeri vasúti kalauz rossz helyen lyukasztotta a jegyet, javításként mellé írta: "Ez a lyuk nem lyuk."
Az a hányados valóban nem k, lambdára javítottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!