Jár a pont, ha a háromszögben az utolsó oldalt a koszinusz tétellel számoltam?
14-es feladatnál van a javítókulcs, kijött a koszinusz tétellel, én nekem most ahhoz volt "kedvem" a szinusz helyett, de nincsen benne... Elfogadja a tanár? Próbaérettségit rendezett az iskola, de nem írta a feladat, hogy a koszinusz tételt ne használjuk!
Azzal számolsz ami neked jól esik. Az ilyen háromszöges feladatok legalább 8-10 féleképp megoldhatók.
Mindegyik megoldás helyes eredményre vezet.
Ha kinyítod a függvénytáblát, abban van olyan, hogy tangenstétel.
De ezt még lehet ragozni: Cotangenstétel, szekánstétel, cosecánstétel.
Csak ezeket nem szokták tanítani. Egyrészt azért, mert minek, másrészt azért, mert ezek egymásból is származtathatók.
Például az 5. meg 6. szögfüggvényt már szinte sehol nem tanítják, hanem csak az első négyet.
Viszont azonnal felmerülhet a kérdés, hogy 6 arányt tudunk felírni a háromszög oldalai között, akkor vajon mi az 5. meg 6.
Erre a kérdésre ma a középiskolákban nem adnak választ, szépen eltitkolják.
Ha valaki kinyítja pl. az Obádovics: Matematika könyvet, abban még bennt lesz mind a 6 szögfüggvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!