Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika házihpz kellene kis...

Fizika házihpz kellene kis segítség, Bomlásos dolgok a nehezebb fajta?

Figyelt kérdés
Mennyi idő alatt bomlik el az ólom (Pb) 75%-a, ha a felezési ideje 26,8 perc? levezetés is kéne hogy megértsem, meg a tanár megadta a rendszámot (82) ami ugye a protonok száma meg a tömegszámot (208) azok mihez kellenek??
2015. jan. 27. 15:37
 1/6 anonim ***** válasza:

[link]

Itt a megoldás, én így csinálnám, azt nem tudom hogy a rendszámot miért adta meg, meg a tömegszámot.

2015. jan. 27. 16:03
 2/6 anonim ***** válasza:

A levezetés nagyon jó, kár hogy rossz kiindulási adattal dolgoztál.

Nem 7,5%, hanem 75%, vagyis 25%, az 1/4-e marad.

Az egyszerűbb megoldás így az, hogy a felezési idő kétszerese, azaz 2*26,8=53,6 perc alatt negyedelődik az ólomatomok száma.

T = T₂ * log₂(1/0,25) = T₂ * log₂(4) = T₂ * 2 = 53,6 perc

2015. jan. 27. 16:56
 3/6 A kérdező kommentje:
köszönöm :))
2015. jan. 27. 17:02
 4/6 A kérdező kommentje:
most akkor melyik a jo ?
2015. jan. 27. 17:03
 5/6 bongolo ***** válasza:

Az első azért jó, mert ha nem 75% lenne az adat, akkor az általános megoldást ad arra, hogy hogyan tudod az időt kiszámolni. Visoznt 7,5%-kal számolt, ezért újra kell számolnod ugyanazzal a módszerrel, más adattal.

A második azért jó, mert az 75%-kal számolt, de kihasználta azt, hogy 25% az a felének a fele. Vagyis így baromi gyorsan megvan az erdemény, de más adattal nem tudsz így számolni (tudsz még mondjuk 50%-kal meg 87,5%-kal, stb.)

Az első alapján számold végig a 75%-kal, aztán ellenőrizd, hogy az jött-e ki, amit a második mondott.

2015. jan. 27. 17:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Az első vagyok bocs volt egy pont a monitoromon és azért láttam 7.5nek xDDDDD
2015. jan. 27. 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!