Matek házinál segítség?

Figyelt kérdés

Nem túl nehezek, de nem igazán értem hogy hogy oldjam meg. Légyszi az eredményt ne írjátok, csak azt hogy hogyan csináljam meg. Köszi! :)

Szóval! A Bwm közösségi oldalon sok tag van. Egyet tudunk: Ha bármelyik 4 embert kiválasztunk, akkor egy ebből a négyből, ismerőse a másik háromnak.

Ez esetben valamely 4 tag között van mindnig egy, amelyik az összes taggal ( az oldal összes tagjával) ismerős?

A másik pedig hogy 335 párosával különböző pozitív egész szám összege = 100000

Mennyi páratlan összeg van ebben a "végső összegben" összesen?

Előre is köszi!

(ezt a kérdést egyszer kiírtam, de nem igazán értettem a magyarázatot)

2015. jan. 25. 21:00
 1/3 anonim ***** válasza:

Hát annyi ideje kint van hogy beírom a választ az elsőre főleg mert fogalmam sincs hogy lehetne rávezetni. Teljes indukció, négyre nyilvánvalóan igaz.

Hát nevezzük az ürgét az első N-ből aki mindenkit ismer (ez az indukciós feltétel) mondjuk A-nak, az N+1-et B-nek. Ha A ismeri B-t, kész. Ha nem, akkor vegyünk egy tetszőleges négyest ezzel a két ürgével, A,B,C,D hát ki lehet ebben a bandában aki ismer mindenkit? C vagy D hiszen A és B nem ismeri egymást. De akár C akár D, Mindenképpen C és D ismeri egymást. Ebből következik hogy A és B kívül minden pár ember ismeri egymást. Hát akkor vegyünk egy konkrét ilyen párost, valamelyikük közülük ismeri A-t és B-t is -- és mindenki mást is. Tehát ha ezen közösségi oldalon egy új ember beregisztrál akkor azt vagy az ismeri az aki eddig is a társaság közepe volt vagy ha nem akkor ez eddigi tagok közül mindenki ismer mindenkit és a társaság közepén kívül max egy kivételével az új embert is ismeri mindenki. Ez már csak ilyen :)

2015. jan. 27. 07:51
 2/3 anonim ***** válasza:

Itt van egy még jobb eredmény indukció nélkül: mi van ha van egy ember aki nem ismer egy másikat?

Vegyük ezt a párost, A-t és B-t, és mint az előbb, vegyünk egy tetszőleges párost hozzájuk. Ez a páros ismeri egymást. Tehát A-n és B-n kívül mindenki ismeri egymást. És minden ilyen párosból lesz egy a kezdeti feltétel szerint aki ismeri A-t és B-t is.

Másképpen szólva: nézzük az idegeneket. A feltétel szerint nem találsz két pár idegent. Ha találtál három embert akik nem ismerik egymást akkor ott több idegen már nem lehet -- ha rajtuk kívül van egy idegen páros, az az előző észrevétel szerint bukik. Ha van egy negyedik aki nem ismer valakit ebből a háromból, akkor az megint csak az eredeti feltételt bukja. Tehát az összes lehetséges idegen eset mindössze ez: van két ember akik nem ismerik egymást, van egy ember aki nem ismer másik kettőt és van három akik egymásnak teljesen idegenek. Rajtuk kívül mindenki ismer mindenkit.

2015. jan. 27. 08:34
 3/3 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm, egy valamit nem értek a második feladatban.

Megoldottam, de nem tudom helyes-e.

Ha párosával különböző akkor ilyet lehet:

(a+b)+(a+b)?

És 335 számpár van, vagy 335 szám összesen?

Köszi :)

2015. jan. 27. 11:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!