Egy esemény bekövetkezésének 1/3-ad az esélye. Ha elsőre nem következik be, mekkora az esélye annak, hogy másodszorra igen? Ha akkor se, mennyi hogy harmadszorra?
Akkor összefoglalva. Ha én 2 dobás után, a 3. dobás előtt állok:
Akkor 1/3-az esélye annak, hogy a következő bejön.
Vagy ha arra vagyok kíváncsi, hogy PONT 3-ADSZORRA JÖN BE, akkor a (2/3)^(n-1)*(1/3)
Arra viszont nincs képlet, ami engem érdekel?
Ami figyelembe veszi, hogy a következő dobás 1/3-ad eséllyel jön be, de már korábban 2szer nem következett be az esemény, tehát 3-adszorra nagyobb valószínűséggel fog bekövetkezni (tippem szerint 1/3-os esélynél 90-100% lehet, /mert ugye 3-ból 1szer/). Szóval erre nincs összefüggés a matematikában?
csak 1/3-ad és kész? mindegy, hogy korábban már 2szer vagy 10 szer nem jött be az, ami MINDIG 30%-os eséllyel történik meg?
Értem. És leírnád röviden, hogy miért? :)
Az én gondolkodásom szerint pl. elvileg ugye kicsi az esélye, hogy lezuhanok egy repülővel. De nyilván minél többet ülök fel rá, annál valószínűbb, hogy bekövetkezik, nem? Kell, hogy legyen erre valami összefüggés.
- Ha már túl vagyunk az eseményen és tudjuk, hogy nem jött be, akkor mindig 1/3 az esély, hogy a következő bejön.
- Ha viszont előre akarjuk kitalálni, hogy mi a valószínűsége annak, hogy pont az n-edig esemény jön majd be először, arra van képlet:
(2/3)^(n-1) · 1/3
vagyis az első n-1 dobás nem jön be, az utolsó meg bejön.
- Nem biztos, hogy ez az előző az, ami valójában érdekel. Érdekelhet az is, hogy mi a valószínűsége, hogy ha n-szer dobunk, akkor bekövetkezzen az esemény legalább egyszer:
1 - (2/3)^n
Szerintem erre gondoltál.
Most olvastam a repülős kérdésedet.
A valszámban abból indulunk ki, hogy a kísérletek egymástól függetlenek. Ha azok, akkor a megtörtént esemény nem befolyásolja a többit. A való életben ez nem teljesül, ott van nem 0 esélye, hogy a repülő karbantartása nem vesz észre valami hibát, ezért minél többet repül a gép, annál nagyobb az esélye, hogy lezuhan.
De mégis, amire te gondolsz, az valószínű nem ez, hanem amit harmadjára írtam. Ha a fordítottját fogalmazzuk meg, úgy még inkább érthető ez: mi a valószínűsége, hogy ha n-szer repülök, akkor egyszer sem zuhanok le?
(1-p)^n
Aki 10-szer repül, annál ez az esély nagyobb, mint aki 100-szor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!