Fizikás dolgot kell megmagyarázni. Segitenétek? (9. osztály)
Terjeszd ki a feladatot szélső értékekre, azok majd mutatják a választ, persze nem számszerűen.
Vízszintesen: egyforma mindkét végén a vinnivalö.
Függőlegesen!! Az alsó visz mindent, a felső semmit.
Közben? Hát az alsó visz többet, felső kevesebbet.
Az alsőt még terheli a gerenda dőlésszögtől (lépcső meredekségtől) függő, függőleges lefelé irányú súlyvektora is.
Mindkettőnek ugyanannyi a teher.
Kéttámaszú tartó, egyenletesen megoszló teher.
Fa=Fb=(q*l)/2
2#-es
"Vízszintesen: egyforma mindkét végén a vinnivalö."
Tehát ez az amit én is írtam, csak függőleges erő ébred a nehézségi erőből.
"Függőlegesen!! Az alsó visz mindent, a felső semmit."
Vízszintes irányú erő nem ébred, csak a gravitáció hat rá, más külső erő nincs.
2es és 3as vagyok elírtam ez egyesnek akartam írni.
Egyenlően oszlik meg a teher a két alátámasztás között.
Csak függőleges hatásvonalú erők hatnak.
Persze ez csak abban az esetben igaz, ha ideális kéttámaszú tartóról beszélünk. (egy fix és egy gördülő alátámasztás)
Ha a két vivőember "fixen rögzíti" a gerendát a vállán akkor a tartó határozatlanná válik és már egyből más lesz.
De igen, kéttámaszú tartó. Tekintsük azt az esetet, amit ismersz, azaz egyik végén csukló, másikon görgős alátámasztás.
Sőt korlátozódjunk először az általad említett függőleges esethez. A kérdés pusztán az, hogy modellezzük a rendszert.
Első eset, alul csukló felül görgő. Ez esetben az alsó tart mindent, a felső semmit. A gerenda igénybevétele nyomás.
Másik eset. Legyen fenn csukló, alul görgő. Látható, hogy utóbbi esetben a felső tart mindent, az alsó semmit.
Bizonyára érezhető hogy egyik eset sincs összhangban a valósággal, hiszen azt várnánk - józan paraszti észre alapozva - hogy valamennyi teherfelvétel lesz mindkét pontban.
Nos ettől kezdve feladatunk statikailag határozatlanná válik, hiszen az egyensúlyi egyenletek száma 1-el kevesebbnek mutatkozik, mint az ismeretlenek száma.
Matematikából pedig mindenki jól megtanulta, hogy ilyenkor nem létezik a feladatnak egyértelmű megoldása, feltéve hogy egyenleteink függetlenek.
Vagyis valahonnan fel kell állítanunk még egy egyenletet, az egyértelmű megoldáshoz. Ehhez a szilárdságtan nyújt segítséget, viszont ebbe most nem mennék bele, mert amellett hogy magasabb szintű matematikai apparátust igényel, hosszadalmas volna, további modellezési problémákat is felvetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!