Sehogy se tudom ezt megoldani, valakinek van ötlete?
Megoldhatod például koordinátageometria segítségével, ha éppen azt tanuljátok.
Legyen az A pont az origó. Ekkor D(0;6) B(18;0) C(18;6)
A kör középpontja pedig K(9;0)
Első lépés: K(9;0) középpontú és 9 sugarú kör egyenlete
Másodig lépés: D(0;6) és B(18;0) pontokon átmenő egyenes egyenlete
Harmadik lépés: kör és egyenes metszéspontjai. Megkapod a Q és P pontok koordinátáit. A Q pont y koordinátája lesz a négyszöged (trapéz) magassága. Az alapja megvan: 18cm.
A QP oldalt pedig megkapod, ha a 18-ból kivonod kétszer a Q pont x koordinátáját.
Megvan az alap a magasság és QP oldal is. A terület pedig (rövid oldal+hosszú oldal)/2*magasság
Egy másik, Pitagoraszos, Thalesz-es mankót feltöltöttem ide:
Bocs, hogy nem tejes megoldásokat írtam, de ötletet kértél. Én meg 25-28 éve tanultam ezeket.
A geometria elleni durva merénylet ennek a szép feladatnak ilyen barbár módon nekiesni.
A feladat összesen három aránypár segítségével megoldható.
Ha netán ismeri a kérdező a derékszögű háromszög néhány nevezetes tételét, még egyszerűbb a dolog.
A megoldás:
T'/T = (a/d)^4
ahol
T' - a trapéz területe
T - az eredeti téglalap területe
a - a téglalap hosszabbik oldala
d - a téglalap átlója
A képletből
T' = T*(a/d)^4
Számológép nélkül is megkapható az eredmény, azt is figyelembe véve, hogy a téglalap hosszabbik oldala a rövidebb háromszorosa. Így
T' = 108*0,81
T' = 87,48 cm²
===========
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!