Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy baseball ütőjátékos 40...

Egy baseball ütőjátékos 40 m/s sebességgel, a vízszinteshez képest 25°-os szög alatt üti el a labdát (tovább lent)?

Figyelt kérdés

Egy baseball ütőjátékos 40 m/s sebességgel, a vízszinteshez képest 25°-os szög alatt üti el a labdát, a pálya szintje felett 1 m magasságból. A tőle 118 m távolságban levő fogójátékos el tudja-e kapni a felé szálló labdát, ha (felugorva) maximum 2,8 m magasságig képes felnyújtani a kezét?

y= (g*táv^2)/(2*v^2) viíszintes ütés esetén.

Ha a táv kisebb mint 2,8 méter akkor eltudja kapni, ha nem kisebb akkor pedig nem tudja.

Csak itt ott a 25 fokos szög.

Itt akkor, ki kell hogy működik ez ?

2015. jan. 2. 16:02
 1/6 A kérdező kommentje:
Mármint ha az y kisebb mint a 2,8 méter.
2015. jan. 2. 16:09
 2/6 anonim ***** válasza:

Ez egy ferde hajítás.

1m magasból 40m/s kezdősebsséggel 25 fokos szögben elhajítunk egy tárgyat.

Az a kérdés, hogy 118m távolságban hol fog elhelyezkedni a labda.

A sebességvektort fel kell bontani egy vízszintes és függőleges komponensre.

v(f) = v*sin 25° = 16,9 m/s

v(v) = v*cos 25° = 36,3 m/s

vízszintesen 118m-t

t = 118/36,3 = 3,25 mp alatt tesz meg a labda.

Ezalatt függőlegesen

h = v0*t - g/2*t^2 képlettel számolva.

(v0 pozitív, mert felfelé mutat, -g éppen v0-vel ellentétes irányú)

h = 16,9*3,25 - 5*3,25^2 = 2,03m

Ezt a magasságot a kiinduló ponthoz képest kell érteni.

Vagyis a labda 1m+2,03m = 3,03 m magasan lesz, 118m távolságban. Ezért nem fogja tudni elkapni.

2015. jan. 2. 16:18
 3/6 A kérdező kommentje:

-25 fokbasn hajítjuk el nem ?

"vízszinteshez képest 25°-os szög alatt üti el a labdát"

vagy mindegy, hogy + vagy - ?

2015. jan. 2. 16:21
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem ennek a feladatnak csak úgy van értelme, hogy fölfelé indul el a labda.

Ha -25 fokos szögben ütné el, akkor az lehetne a kérdés, hogy eljut-e 118m távolságba mielőtt földet ér.

De mivel nem ezt kérdezi, ezért feltételezem, hogy +25 fokra gondolnak a feladatban.

Bár nekem is furcsa megfogalmazás.

2015. jan. 2. 16:29
 5/6 A kérdező kommentje:
Ha nézzük a feladat valóságszerűségét baseball-ban se lefele ütünk hanem felfele, tehát valószínűbb a +25 fok, csak akkor nem tudom miért a vízszinteshez képes 25 fok alatt írja.
2015. jan. 2. 16:32
 6/6 anonim ***** válasza:

Én úgy számoltam ki, hogy a vízszinteshez képest 25 fokkal fölfelé mutat a sebességvektor.

A labda ívesen fölfelé kezd el repülni, majd ívesen leesik.

Ez megfelel a valóságnak.

2015. jan. 2. 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!