Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek => Geometria => . Ezt...

Matek => Geometria => . Ezt hogyan kell kiszámolni?

Figyelt kérdés

feladat: Két közös középpontú kör sugarának különbsége 8 cm. A nagyobbik körnek egy húrja érinti a belső kört és hossza a belső kör átmérőjével egyenlő.

Kérdés: mekkorák a körök sugarai?

ugy kezdtem el hogy felrajzoltam vázlatszerűen, majd pitagorasz tétellel felírtam hogy (2r+16)[négyzeten]=(2r)[négyzeten]+(2r)[négyzeten] majd megoldóképlet.

Na ebből (szerintem) rossz eredmények jönnek ki. És nem mellesleg minden osztálytársamnak más jön ki.

lécci segítsetek!!!

2010. febr. 4. 19:02
 1/6 czibles ***** válasza:
100%

felrajzolod a 2 kört, behúzod a húrt. a hűr ahola kis kört érinte nevezzük E pontnak. a körök közép pontja legyen O a húr egyik vége meg legyen A.

nah már most ez a AEO háromszög derékszögű mert az érintésbe húzott sugár merőleges az érintőre.

OA szakasz az a nagy kör sugara (R) azaz 8+ a kiskör sugara (r).

OE szakasz az r

OA szakasz az pedig 2r/2 az az r.

itt egy pitagorasz:

(8+r)^2 = r^2 + r^2

8+r = gyök2*r

8 = gyök2*r - r

r = 19,31

2010. febr. 4. 19:14
 2/6 czibles ***** válasza:
100%
az elgépelésekért meg bocsi...
2010. febr. 4. 19:15
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen!

Nekem is ennyi jött ki :) csak biztos ami biztos...

2010. febr. 4. 21:29
 4/6 anonim ***** válasza:
Még jó hogy nem volt benne a dogában ez a kérdés:) csak a 18 oldalú sokszöges .
2010. febr. 10. 17:33
 5/6 anonim ***** válasza:
vagy lehet neked a 12 oldalú
2010. febr. 10. 17:33
 6/6 A kérdező kommentje:
Jah nekem a 12 szöges volt :D
2010. febr. 11. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!