Mariska néni a boltba menet (üres szatyrokkal) 3 m/s sebességgel biciklizik, míg visszafelé (szatyrokkal felpakolva) csak 2 m/s sebességgel tud menni. Milyen messze van a bolt, ha az oda-vissza út 20 percet vesz igénybe?
20 perc = 1200 s
t másodpercig megy a bolt felé, 1200-t mp ig visszafelé.
v1*t1 = s = v2*t2
3*t=2*(1200-t)
Kiszámolod a t-t, utána s=3*t
Ha ilyen lassan teker, akkor eldől. Másrészt az oda-vissza út nem lehet 20 perc, mert Mariska nénit ismerem, és nem szokott 1 óránál kevesebb időt tölteni a bevásárlással.
Amúgy meg legyen a bolt távolsága s, az oda-vissza út ideje T. Az odaút sebessége és ideje legyen v1 és t1 a visszaúté v2 és t2. Tudjuk, hogy
t1 + t2 = T,
v1*t1 = s,
v2*t2 = s.
Az utolsó kettőből
v1*t1 = v2*t2,
t2 = v1/v2*t1.
Ezt az elsőbe helyettesítve
t1 + v1/v2*t1 = T,
t1*(1 + v1/v2) = T,
t1 = T/(1 + v1/v2).
Ezt a másodikba helyettesítve
s = v1*T/(1 + v1/v2) = v1*v2*T(v1 + v2) = …
Tessék helyettesíteni az adatokat.
Nem 2,5 az átlagsebesség.
A számtani középpel akkor jön ki az átlagsebesség, ha UGYANANNYI IDEIG tartanak az útszakaszok.
Itt ez nem igaz.
Valójában az átlagsebesség a két szám harmonikus közepe.
De ez most nem érdekes, azt az egyenletet kell megoldani, amit felírtam.
Én meg véletlen kihagytam egy osztásjelet, de ugyanaz a végeredményem, mint 14:12-esnek (a dimenziótól eltekintve, amit ő jó matekos módjára kapásból elhagyott).
s = v1*T/(1 + v1/v2) = T*v1*v2/(v1 + v2) = …
"Amúgy meg legyen a bolt távolsága s, az oda-vissza út ideje T.
Az odaút sebessége és ideje legyen v1 és t1 a visszaúté v2 és t2.
Tudjuk, hogy
t1 + t2 = T,..."
Bocs a plagizálásért, csak ezzel is jelezni szerettem volna, hogy én is ugyanígy kezdtem volna a válaszomat. :-)
A továbbiakban már kicsit másként csinálnám.
Az odaút ideje
t1 = s/v1
a visszaúté
t2 = s/v2
Ezeket behelyettesítve az összidő képletébe
T = s/v1 + s/v2
s-et kiemelve
T = s(1/v1 + 1/v2)
Mindkét oldalt s-el osztva
T/s = 1/v1 + 1/v2
A jobb oldalon összevonva
T/s = (v1 + v2)/(v1*v2)
Mindkét oldal reciprokát véve
s/T = v1*v2/(v1 + v2)
A jobb oldal a két sebesség harmonikus közepének a fele, és ez igenis lényeges, mert ez a törvényszerűség húzódik meg meg a mozgások mögött!
A képletből a keresett út hossza
s = T[v1*v2/(v1 + v2)]
ugyanaz, ahová az #5-ös válasz eljutott.
Behelyettesítve
s = 1200*3*2/(3 + 2) = 7200/5
s = 1440 m
========
Ifjutitan-nak:
"De ez most nem érdekes, azt az egyenletet kell megoldani, amit felírtam."
Az ilyen arrogáns mondatoknak semmi értelme.
DeeDee
Végül is ez egy három egyenletből álló egyenletrendszer, amiben a második két egyenlet nagyon hasonló, így logikus, hogy 3-féle sorrendben lehet rajta végig menni a változók kiküszöbölésével…
(Amúgy Ifjutitannal kapcsolatban az arroganciájánál jobban zavar, hogy elhagyta a mértékegységeket, a 14:13-as meg még a szorzást is elrontotta. Ha 2,5 m/s az átlagsebesség, akkor 3000 m az oda-vissza út, és 1500 m a bolt távolsága, nem 600.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!