Irodalom beadandó érettségi előtt?
Sziasztok!
Lenne egy problémám.. annyira nem tudom értelmezni a feladatot. Kérlekk vezessetek rá! Írni kell egy fogalmazást 3 oldalban... Írjátok meg hogy ti mit írnátok, csak vázlat szerűen.
Kosztolányi Dezső szerint a politika, a társadalmi intézményrendszer képtelen az egyes ember gondjaira megoldást találni. A valódi megoldás mindig egyéni: a mások iránti szeretet, irgalom. Olvasd el a műidézetet és a tankönyvi szövegrészletet, és érvelj a megfogalmazott állítások mellett/ és/vagy ellen! Az Édes Annán kívül legalább 2 irodalmi műre hivatkozz ! A művek bármely korból származhatnak, és bármely műnemből! Minimum 3 oldal legyen a terjedelem!
„ Az emberiség holt fogalom. És figyelje meg, tanácsnok úr, hogy minden szélhámos az emberiséget szereti. Aki önző, aki a testvérének se ad egy falat kenyeret, aki alattomos, annak az emberiség az ideálja. Embereket akasztanak és gyilkolnak, de szeretik az emberiséget. Bepiszkolják családi szentélyeiket, kirúgják feleségeiket, nem törődnek apjukkal, anyjukkal, gyermekeikkel, de szeretik az emberiséget. Nincs is ennél kényelmesebb valami. Végre semmire se kötelez. Soha senki se jön elém, aki úgy mutatkozik be, hogy én az emberiség vagyok.”
Erre kíváncsi vagyok. Micsoda az a megoldás? - kérdezte Tatár fölvetve kövér, okos fejét.
- Az irgalom.
- Az irgalom? - ismételte Tatár és örült, hogy a vita új tápot kapott.
- Van egy ország, ahol mindenki szolga és úr egyszerre. És egyenlő. Mindig, az év minden napján.
- Melyik az az ország?
- Krisztus országa.
- Az fönn van, a felhőkben.
- A lélekben van.
- De tessék megvalósítani itten. A bolsevikiekkel, az elvtársakkal.
- Nem is kell megvalósítani - szólt Moviszter ingerülten, mert a betegsége miatt ideges volt. - Nem kell. A kommunistáknak is az volt a hibájuk, hogy egy ideált meg akartak valósítani. Egyetlen ideált se szabad megvalósítani. Akkor vége. Csak maradjon fönn, a felhők között. Úgy hat és úgy él.
„ A regény végső tanulsága, hogy az emberi bajokra nem található intézményes megolodás, a politika képtelen a kiszolgáltatottságra, a megaláztatásra, a lelki gondokra gyógyírt találni.Egy megoldás lehetséges csupán: az irgalom, a keresztényi szeretet, de Krisztus országát sem szabad megvalósítania földön…”
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!