ABC sorrendben szeretnék neveket rendezni. A 'Cz' vagy a 'Cs' kezdetű nevet tegyem előrébb?
A Cs van előbb, a "Cz" nem betű a magyar ABC-ben,
Se pl. a "cukor" előbb van, mint a "csók", mert a "C" megelőzi a "Cs" betűt.
Ez nagyon érdekes, mert az előttem levő két hozzászólóval értek egyet, de kíváncsiságból beírtam néhány szót a wordbe, sorba rendeztettem, és ez lett belőle:
cukor
czakó
Czucor
csizmadia
Csokonai
És mielőtt megköveztek, tettem ezt azért, mert épp a szgép kedvéért nem különböztetjük meg többé a szoros ábécében az ékezetes betűket és kerülhet a vér a vezér elé, ami marhaság, mert picit se mindegy ver vagy vér, lep vagy lép, a szárról már nem is beszélve. :)
Ha nem gond, engem érdekelne, hogy az magyartanár végül melyik sorrendet fogadta el. Köszi!
A magyar ábécében a 'cs' egy betű, de a 'cz' két betű.
ABC sorrendnél az első betűvel kezdjük az összehasonlítást.
'c' vs 'cs' a c előbb jön, ezért MINDEN c kezdetű szó megelőzi a cs kezdetűeket. Még a cz is.
"A betűrendbe soroláskor a szokásostól némiképp eltérően kezeljük a régies írású magyar családnevekben, valamint az idegen szavakban és tulajdonnevekben előforduló régi magyar, illetőleg idegen betűket.
A régies írású magyar családnevekben levő kétjegyű betűket elemeikre bontva soroljuk be (ew = e + w; ch = c + h; cz = c + z; stb.). – Az idegen ábécékben használt kapcsolatokat szintén külön betűk egymásutánjának tekintjük (ch = c + h; oe = o + e; sch = s + c + h; stb.). – Az idegen betűk közül azok, amelyek valamelyik magyar betűtől csak mellékjelükben különböznek, az ábécébe soroláskor nem tekintendők önálló betűknek. – Az idegen mellékjelet csak akkor vesszük figyelembe, ha az idegen mellékjeles betűt tartalmazó szó betűinek sorában nincs más különbség. Ilyenkor az idegen mellékjeles szó kerül hátrább:"
Ha az első betű megegyezik, akkor ugyanilyen elv szerint nézzük a másodikat stb.
És igen tényleg van ilyen szabály, hogy az ABC sorrend képzésénél az a-á, e-é, i-í stb egyenértékű.
Ez lehet, hogy nem a legkorrektebb az a-á, e-é esetében mégis ez a szabály.
egér - élet a sorrend, mert az e és é egyenrangú és a g előbb jön, mint az l.
Kivétel, ha a magánhangzók hosszúságán kívül nincs más eltérés a szóban, pl kerek-kerék. Ekkor és csak ekkor figyelembe vesszük a magánhangzó hosszúságát.
"És igen tényleg van ilyen szabály, hogy az ABC sorrend képzésénél az a-á, e-é, i-í stb egyenértékű.
Ez lehet, hogy nem a legkorrektebb az a-á, e-é esetében mégis ez a szabály."
Ez nem korrektség kérdése. Amikor én tanultam és kezdtem dolgozni, nem volt ilyen szabály, s a korábbi példánál maradva a szoros ábécében a vezér előbb volt, mint a vér. Mivel én azt tanultam, nem is tudom megszokni, hogy az é az e elé kerüljön, így tovább tart a szótárban való keresgélés is. (és valljuk meg, nem is logikus, meg igazából nem is egyenértékű, elvégre mégsem mindegy, hogy veréb vagy véreb, szerintem:)))
#4: magyar helyesírás szabályai 15. pont.
Csak azok a betűpárok léteznek, amik jelenleg is szerepelnek a magyar abc-ben. Régen volt cz, ch, ew, stb. ezek mind külön betűként kezelendők. Szóval a te sorrended tökéletes, ugyanis a C-betűsöket előre helyezi.
cukor - C betű
czakó - C+Z betű
Czucor - C+Z betű
csizmadia - CS betű
Csokonai - CS betű
Én úgy akadtam rá erre a gyakorikérdésre, hogy egy javascript alapú webes rendező, ami feltételezhetően angol betűk szerint rendez, rosszul rendezte a CZ-t (CS után rakta), és összezavarodtam :D
#9 - Talán emiatt nem dől össze a világ :)
5-ös voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!