Valaki el tudná magyarázni a genetika házim?
A feladat:
Az ecetmuslica élénkpiros szemszíne (p) és görbült szárnya (s) recesszív a vad típussal szemben. Élénkpiros szemszínű nőstényt és görbült szárnyú hímet kereszteztek. Az utódok közül a nőstények fele vad, fele görbült szárnyú, míg a hímek fele élénkpiros szemű, fele pedig élénkpiros szemű, egyúttal görbült szárnyú.
-Milyen genotípusúak voltak a keresztezésben szereplő szülők?
—Milyen genotípusúak az utódok?
Már napok óta próbálom megcsinálni, de nem megy, csak addig jutottam, hogy nemhez kötött. Előre is köszönöm!
Nem olyan nehéz, bár gondolkoznom kellett rajta, mert kapásból Curly mutációval írtam volna fel, de az nem a kérdésben szereplő s allél (mivel domináns és autoszómás). A p helyett v-t írnék szívesebben, mert valószínűleg a vermillionra gondolt a szerző is. (Lényegtelen finomságok, hagyjuk.)
A csel ott van, hogy mindkét tulajdonság az X-hez kötött, de nem egy helyen lokalizáltak. Neten ezt nehéz jelölni, alsó-felső indexet kéne használni, úgy áttekinthető a dolog. Jelöljük X(p,s) formában, ha egy X kromoszómán jelen van mind a p, mind az s allél, és X(+,+) a vad típus. Ha így felírod a Punnet-táblát, ésszerűbb először az utódokkal kitölteni, a szülők genotípusát a végére hagyni:
apa genotípusa egyelőre ennyi: X(s,+) Y (ezt tudjuk, hiszen hemizigóta, nem lehetne p allélja)
anya genotípusa: X(p, ) X(p, ) (itt sem írunk semmit)
Ennyit ugyebár tudunk. Ezek eddig a marginálisok, a tábla:
X(p, )X(s,+); X(p, )Y
X(p, )X(s,+); X(p, )Y
A hímek fele görbült szárnyú is (az stimmel, hogy mind vermillion, vagyis élénkpiros szemű) - nosza, az egyik X-nél cseréljük le X(p,s)-re. Mondjuk a második sorban. A másik X ezért X(p,+) lesz. Megvan az anya genotípusa is, hiszen akkor az egyik X az X(p,+) (ezt adja a hímek felének), a másik meg X(p,s) (ezt adja a hímek másik felének). A nőstényeknél is kiegészítve:
X(p,+)X(s,+) és X(p,s)X(s,+)
Vagyis fenotípusosan van 50% vad (habár heterozigóta, de ugye recesszív jegy, ez nem jelenik meg), és 50% görbült szárnyú. A szülő nőstény meg heterozigóta s-re nézve.
Kérdésre válaszolva: nőstény: X(p,+)X(p,s)
hím: X(+,s)Y
utódok:
X(p,+)X(+,s); X(p,+)Y
X(p,s)X(+,s); X(p,s)Y
(próbáltam a Punnet-tábla elrendezését megtartani)
Az ne tévesszen meg, hogy a levezetésben néha (s,+), néha meg (+,s)-t írtam, ugyanaz, csak szépen fel tudd írni. Nálam felső index p, alsó index s, ebben a sorrendben is írtam fel, csak néha megcseréltem véletlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!