Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki el tudná magyarázni a...

Valaki el tudná magyarázni a genetika házim?

Figyelt kérdés

A feladat:

Az ecetmuslica élénkpiros szemszíne (p) és görbült szárnya (s) recesszív a vad típussal szemben. Élénkpiros szemszínű nőstényt és görbült szárnyú hímet kereszteztek. Az utódok közül a nőstények fele vad, fele görbült szárnyú, míg a hímek fele élénkpiros szemű, fele pedig élénkpiros szemű, egyúttal görbült szárnyú.

-Milyen genotípusúak voltak a keresztezésben szereplő szülők?

—Milyen genotípusúak az utódok?

Már napok óta próbálom megcsinálni, de nem megy, csak addig jutottam, hogy nemhez kötött. Előre is köszönöm!

2014. nov. 25. 18:15
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Nem olyan nehéz, bár gondolkoznom kellett rajta, mert kapásból Curly mutációval írtam volna fel, de az nem a kérdésben szereplő s allél (mivel domináns és autoszómás). A p helyett v-t írnék szívesebben, mert valószínűleg a vermillionra gondolt a szerző is. (Lényegtelen finomságok, hagyjuk.)

A csel ott van, hogy mindkét tulajdonság az X-hez kötött, de nem egy helyen lokalizáltak. Neten ezt nehéz jelölni, alsó-felső indexet kéne használni, úgy áttekinthető a dolog. Jelöljük X(p,s) formában, ha egy X kromoszómán jelen van mind a p, mind az s allél, és X(+,+) a vad típus. Ha így felírod a Punnet-táblát, ésszerűbb először az utódokkal kitölteni, a szülők genotípusát a végére hagyni:

apa genotípusa egyelőre ennyi: X(s,+) Y (ezt tudjuk, hiszen hemizigóta, nem lehetne p allélja)

anya genotípusa: X(p, ) X(p, ) (itt sem írunk semmit)

Ennyit ugyebár tudunk. Ezek eddig a marginálisok, a tábla:

X(p, )X(s,+); X(p, )Y

X(p, )X(s,+); X(p, )Y

A hímek fele görbült szárnyú is (az stimmel, hogy mind vermillion, vagyis élénkpiros szemű) - nosza, az egyik X-nél cseréljük le X(p,s)-re. Mondjuk a második sorban. A másik X ezért X(p,+) lesz. Megvan az anya genotípusa is, hiszen akkor az egyik X az X(p,+) (ezt adja a hímek felének), a másik meg X(p,s) (ezt adja a hímek másik felének). A nőstényeknél is kiegészítve:

X(p,+)X(s,+) és X(p,s)X(s,+)

Vagyis fenotípusosan van 50% vad (habár heterozigóta, de ugye recesszív jegy, ez nem jelenik meg), és 50% görbült szárnyú. A szülő nőstény meg heterozigóta s-re nézve.

Kérdésre válaszolva: nőstény: X(p,+)X(p,s)

hím: X(+,s)Y

utódok:

X(p,+)X(+,s); X(p,+)Y

X(p,s)X(+,s); X(p,s)Y

(próbáltam a Punnet-tábla elrendezését megtartani)

Az ne tévesszen meg, hogy a levezetésben néha (s,+), néha meg (+,s)-t írtam, ugyanaz, csak szépen fel tudd írni. Nálam felső index p, alsó index s, ebben a sorrendben is írtam fel, csak néha megcseréltem véletlenül.

2014. nov. 25. 23:31
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, hogy ilyen érthetően magyaráztad el, így már nekem is megy! :)
2014. nov. 26. 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!