Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Számítsuk ki a C (3,2) középpo...

Számítsuk ki a C (3,2) középpontú kör sugarát, ha tudjuk, hogy érinti a 4x-3y=2 egyenletű egyenest. Adjuk meg az érintési pont koordinátáit is?

Figyelt kérdés
Ezzel valaki tud valamit kezdeni? én megpróbáltam az 4x-3y=2 egyenletet behelyettesíteni a kör egyenletébe, de nem kaptam meg a megoldást :S

2014. nov. 21. 20:56
 1/3 anonim ***** válasza:
tehát, a kör érinti az egyenest, vagyis a kör középpontja és az érintési pont egyrészt sugár hosszúságú, másrészt merőleges az egyenesre. megnézed mi az egyenes normál vektora, elforgtod 90 fokkal, az lesz a sugár egyenesének a normál vektora, felírod abból a normál vektorból az egyenes egyenletét ami áthalad a C(3,2) ponton, majd a 2 egyenletre, megoldod az egyenlet rendszert, s meglesz hol metszik egymást a 2 egyenes. ezután kiszámolod a metszéspont és a C távolságát.
2014. nov. 21. 21:10
 2/3 anonim ***** válasza:

Az egyenes érinti a kört azt jelenti, hogy a CP sugár merőleges az egyenesre.

Egyszerűen a C pontból merőlegest kell állítani a megadott egyenesre. Utána fel tudod írni a C középpontú CP sugarú kört.

Az egyenes irányvektora (3,4) ezt kapásból látjuk, mert az irányvektoros egyenes egyenlete v2*x-v1*y=valami alakú

Ez normálvektora a CP egyenesnek.

CP egyenlete:

3x+4y = 3*3+4*2

A két egyenes metszéspontja a P pont.

2014. nov. 21. 21:14
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen kijöttek az eredmények :)
2014. nov. 22. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!