Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek. Paralelogramma oldalain...

Matek. Paralelogramma oldalainak számítása és területe szögek alapján? Meg egyéb 11. -es matek.

Figyelt kérdés

Hát én ehhez abszolút nem értek. Sehogyse. Ha meg tudod csinálni, és van időd, akkor levezetnéd? =))

Na sz'al így néz ki:

1.) Mekkora annak a háromszögnek a területe, melynek egyik oldala a=10 cm, a rajta fekvő szögek nagysága pedig 60° és 40°?

2.) Egy 30 cm oldalú szabályos háromszög egyik szögét három egyenlő részre osztottuk. Mekkora részekre osztják a szemközti oldalt a szöget harmadoló egyenesek?

3.) Egy háromszög két oldalának különbsége 10 cm, ezekkel az oldalakkal szemközti szögek nagysága 60°és 50°. Határozzuk meg a háromszög oldalait.

Köszönöm szépen a segítséget!

L/18

2010. jan. 28. 13:54
 1/4 A kérdező kommentje:
Ja ebben nincs is paralelogramma, bocsesz. :D
2010. jan. 28. 13:55
 2/4 anonim ***** válasza:

nos, az első kérdés meglehtősen egyszerű :P biztos csak lustaságból írtad ki :D

Ha már megvan két belső szög, ebből ki tudod számolni a harmadikat is. (x=180-(60+40) A harmadik szög ugyebár 80 fokos.

Így, hogy megvan az alappal szemközti szög, már szinusz-,koszinusz- tétellel ki tudod számolni, ha tanultátok már :) De mivel 11.-es vagy, nyilván tanultátok (én is az vagyok amúgy :D)

Na, aztán meglesznek az oldal hosszok, utána szépen felírod a háromszög területét, egy csomó terület képlet van :)

Ne haragudj, nekem most nincs kedvem kiszámolni :S De ha más nem ír, legalább valami kis kezdő segítséget tudtam adni.

2, Mivel szabályos háromszögről van szó, így tudjuk, hogy annak minden szöge 60 fokos. Szóval azt a szöget 3 db 20 fokos részre vágja.

Elvileg ugye ez a 3 vonal 3 kis háromszögre osztja a nagy háromszöget :)

Vegyük az egyik kis háromszöget, az egyik szélsőt. (ha felrajzolod könyebb lesz) ebből a kis háromszögből megvan 4 adat. Az alapon fekvő szöge ugye 60 fokos, a felső 20, ebből ki tudod számolni a harmadikat is, az pedig 100. és megvan egy oldalad, a 30 cm :) ismét előveszed szépen a szinuszt és meg is van oldva a feladat :) a két szélső kis háromszög alapja megegyezik, :) szóval azt a számot megszorzod kettővel, aztán ezt a számot kivonod a harmincból, így kijön a belső kisháromszög alapja :) ellenőrzésképp összeadod őket, kijön a 30, ügyes voltál :)

2010. jan. 28. 15:55
 3/4 anonim ***** válasza:

hoppá, a harmadikat kihagytam -.- :D

szóval :

itt is gyors kiszámolod a harmadik szöget: 70 fok, aztáán elnevezed az oldalakat, az egyik lesz x, a másik x+10

aztán. hm. nemtudom :Dmost itt én is elakadtam xD

ha majd eszembe jut, megírom :)

de itt is szinuszozni kell....az tuti :)

l/17

2010. jan. 28. 15:58
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi szépen. :)

Amúgy lustaságból nem írok ki semmit, nekem ahhoz nincs pofám. :D Ha én is meg tudom csinálni, akkor természetesen megcsinálom. Nem vagyok ez a "Mi ennek a versnek a lényege?", és bemásolom a verset, de el nem olvasom-típus... :D

2010. jan. 28. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!