Egy geometria feladat megoldásában segítenél?
A háromszög külső szögeinek összege: 360.
A háromszög belső szögeinek összege: 180.
Vagyis:
A 'B' pontnál, a 20foknál úgymond "ki lehet építeni" egy egyenesszöget (180fok). Ott a külső szög 160fok.
Az 'A' pontnál egy teljes szöget tudunk kialakítani, ugyanis 10fok és 40fok az összesen 50fok. (remélem eddig érthető.) A 180-ból kivonod az 50-et, így kapsz 130-at. (130fok.) ott a külső szöghez 130fokot írj.
Tudjuk azt, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok. Az 'M' pont ott középen ebből kifolyólag 110 fok lesz, mivel 30+40 az 70, s ha azt kivonod a 1870-ból, megkapod a 110-et.
Ha az 'M' pont az 110fok, és a 'B' pontnál ott van az, hogy 20fok, akkor a 'C' pontnál bejelölt rész 50fok lesz.
Ha a 'C' pontnál megkaptuk az 50fokot, akkor ott is egy egyenesszöget (180fok) tudunk "kiépíteni", így az 130fok lesz, ami a külső szög egy darabja.
Ha az 'A' pontnál lévő 10fokot és 40fokot összeadod, akkor abból lesz 50fok. Ott egy teljes szöget tudunk kialakítani, így a külső szögek összege 310fok lesz.
Összeadod az 'A' pontnál lévő 10fokot, az 'M' pontnál lévő 110fokot, az 120fok. Így megkapod, hogy a 'C' pontnál lévő szög az 60fok. (Azthiszem az delta). Ott a teljes szög egyébként 360fok, ami 50fok+60fok+ külső szögek összege, ami 70fok.
TEHÁT:
A 'C' pontnál lévő szög (DELTA SZÖG) : 60fokos.
Ha így levezeted a tanárnak, az akkora 5-öst vág be, hogy kilóg majd a naplóból.
Remélem tudtam segíteni.
(Egyébként én is matektanárnak készülök.) :)
Kedves #1-es válaszoló!
Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan és precízen válaszoltál. Mindjárt, nagyon alaposan átgondolom minden szavadat, annál is inkább, mert sajnos a végeredményed hibás.
A BCM szög valóban 60 fokos, vagyis a keresett szög 20 fok. (Az ábra készítésénél láttam.)
Ne haragudj, hogy elrontottam az örömödet! Biztos valami elírás történt, mindjárt megkeressük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!