Amire te gondolsz, az a sima due, ami azt jelenti 'bizonyos időre tervezett' ill. 'előreláthatóan'.
The next bus is due in 2 minutes. - A következő busz 2 perc múlva várható.
I'm pregnant, the baby is due in January. - Állapotos vagyok, a baba januárban érkezik.
Hogy nyelvtani szempontból mennyire biztos jövőidő ez, azt nem tudom. A lényeg, hogy a jelentését és használatád tudd.
Sem a due, sem a due to nem jövőidő. Az igeidők (így a jövőidő) az igéknek (cselekvéseknek) határozzák meg az idejüket (múlt, jelen, jövő) és az igékhez használjuk. A due az adjective, vagyis a főnevet módosítja vagy magyarázza, vagy ad róla többet. Tehát nem igeidő. Tehát nincs értelme arról beszélni, hogy biztos jövőidő-e. Gyakorlatilag bármilyen igeidővel használható.
Ha tényleg a due-ra gondoltál (ami esdékest jelent, vagy hogy valami mikorra várható, stb - ahogy az előttem író írta), akkor az nem jövőt fejez ki, hanem olyan magyarázatot ad a főnévhez, hogy valami esedékes, várható - pont, mint egy határidő, és annyira biztos (de nem jövőidő!). Amikor határidőről beszélünk sem értünk alatta jövőidőt - pláne, ha egy múltbeli határidőről beszélünk. Ha a due-t használjuk, még akkor is a szabályos igeidőkkel fejezzük ki azt, hogy a jövőben, jelenben vagy múltban értjük a dolgot.
Ha a kérdező tényleg a due to-ra gondolt, akkor az azt jelenti, hogy 'annak következtében' - ezért feltételeztük ketten is, hogy nem a due to-ra gondolt.
Persze találgathatunk, hogy a kérdező mire gondolt (én is találgattam egy előbbi válaszban), de attól még a kérdés faramuci, és pontos választ nem adhatunk, pont a fentiek miatt. Csak találgathatunk...
Igen, ebben igazad van, és létezik még egyéb használat is :-). A konklúzión azonban nem változtat. Az igeidő az igeidő, az adjective adjective, és a prepositional phrase meg prepositional phrase. Az "is due to leave"-ban a due to még mindig nem ige, mint ahogy az "is about to leave"-ben sem az "about". (Jaj, isten ments, hogy vita alakuljon ki, hogy az about meg a due to hogy nem illik össze - csak egy példa volt :-))
Nagyon sok nyelvészeti dolgot össze lehetne még írni a due és annak különböző használata során. Én magam is szerintem túlzásba vittem a magyarázatot a kérdés "komoly"-ságához képest.
Szerintem elég lett volna annyi válasz, hogy "a due to az nem biztos jövőidő" :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!