Ezt, hogy kell megcsinálni? (fizika) Ezt kellene megoldani.9. osztályos vagyok, akár meg is lehet valahol szerkeszteni lerajzolni nem tudom és feltölteni valahová azután ha vagytok olyan kedvesek elküldeni nekem. Köszönöm előre is!
Sziasztok. Lenne egy feladat amit fel adtak házi feladatnak és jegyet kapunk rá.
A következő a kérdés:
A metró mozgólépcsője egy perc alatt hozza fel a rajta mozdulatlan álló utast. A nyugalomban lévő lépcsőn az utas három perc alatt ér fel.
Mennyi idő alatt ér fel a mozgásban lévő lépcsőn?
Rendben van köszönöm szépen! .:)
Le tudnád nekem képletbe is írni?
Ha mozgólépcső hossza s, akkor a sebességeket az alábbi módon számolhatjuk.
„A metró mozgólépcsője egy perc alatt hozza fel a rajta mozdulatlan álló utast.” Ha ezt az egy percet tl-lel jelöljük:
vl = s/tl.
„A nyugalomban lévő lépcsőn az utas három perc alatt ér fel.” Jelöljük ezt tu-val, tehát az utas sebessége
vu = s/tu.
„Mennyi idő alatt ér fel a mozgásban lévő lépcsőn?”
Ilyenkor a sebessége hozzáadódik a lépcső sebességéhez, de ugyanúgy s utat tesz meg, tehát vm = vu + vl, ezzel
tm = s/vm = s/(vu + vl) = s/(s/tu + s/tl) = tu*tl/(tl + tu) =
tm = (3 min)*(1 min)/(3 min + 1 min) = 3/4 perc = 45 s.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!