Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan készíthetek itthon...

Hogyan készíthetek itthon nátrium-hidroxidot? NaOH-t? Úgy halottam fahamuból is lehet.

Figyelt kérdés

2014. júl. 20. 15:48
 1/9 anonim ***** válasza:
Majdnem jól hallottad, csak az a hamulúg, ami KOH.
2014. júl. 20. 16:00
 2/9 anonim válasza:
hamuzsír,azaz k2co3.nincs értelme csinálni,pl vaterán is lehet kapni,szembe pattanva az alkáli lúgok azonnali vakságot okoznak amugy.védőszemüveg kötelező.
2014. júl. 23. 16:49
 3/9 The answer válasza:

Házilag legegyszerűbben NaCl oldat higanykatódos elektrolízisével. Nem muszáj higanykatód, de akkor sok más is lesz az oldatban és nem lesz tiszta.

Mihez kell?

2014. aug. 19. 03:24
 4/9 A kérdező kommentje:
Itthoni kémiai kísérletekhez mert gondoltam 1-2 re kezdő vagyok még és van kedvem hozzá de annyira nincs pénzem, és ha emgcsinálom legalább tanulok belőlle. PL savak semlegesítésére, láttam youtuben az nacl elektrolízisét és kb mennyi ideig kell elektrolizálni meg szén anódra gondoltam. Miért lenne jobb a higany anód?
2014. aug. 20. 22:14
 5/9 A kérdező kommentje:
Katódra gondoltam
2014. aug. 20. 22:14
 6/9 The answer válasza:

Azért jobb a higany katód, mert az iparban is így csináják. A higanyba beoldódik az képződő elemi(!) nátrium, vagyis nátrium-amalgám keletkezik. Vzzel való reakciója megfele a nátrium vízzel történő reagálásának, a higanyt visszakapod.

Az anód grafit.

NaCl oldalat elektrolízisekor házilag sosem kapsz tiszta nátrium-hidroxid oldatot, mivel az anódon klorid-ionok oxidálódnak és a keletkező elemi klór reakcióba lép mind a vízzel, mind a hidroxid-ionokkal.

2014. aug. 21. 00:41
 7/9 anonim ***** válasza:
A NaOH az egyik elgolcsóbb vegyszer kb 1000 Ft/kg. Szerintem olcsóbb megvenni mint előállítani. Főleg Hg katóddal !!! Szerintem higanyt már nem is lehet venni...
2014. aug. 22. 08:47
 8/9 The answer válasza:
Kedves utolsó, akkor vegyél itthon tiszta, szilárd NaOH-t. Minden sarki boltban van bizonyára...
2014. aug. 22. 21:19
 9/9 anonim válasza:
lehet venni,pl a szi-ti ben koh van,a flup tiszta naoh gyöngy,ha szembe pattan a naoh pikkely ,vagy szemcse,azonnali vakságot okoz,az oldat nem ilyen durva,de védőszemüveg kötelező.
2016. márc. 30. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!