Teljes indukció, mi a csudát kezdjek a k-val?
Tudom hogy kell elvégezni a teljes indukciót, de azokban a példákban, amelyekben "n" mellett "k" is szerepel, hogyan kell végezni, mit csináljak a "k"-val?
Pl. k(k+1)=[n(n+1)(n+2)]:3
Ez így szerintem érthetetlen, próbáld meg pontosabban megfogalmazni, hogy a mi a gondolatod, mi a feladat és mit nem értesz.
Legtöbbször TI-ben van n és k is.
n-nek nevezzük el, ami szerint végezzük az indukciót (csak az egyszerű megfogalmazásért) és megnézzük, hogy
n=kicsire igaz,
feltesszük, hogy n=k-ra igaz,
belátjuk, hogy n=k+1-re ekkor igaz,
tehát n>=kicsi-re igaz.
Most amit mutattál ott mi a k, mi az n, mit akarunk belátni?
A példát úgy értettem, hogy "ezt az állítást igazoljuk teljes indukcióval". A legtöbb ilyen bizonyítós feladatban csak "n" szerepel, itt nem tudok mit kezdeni a k-val, az egyenlet bal oldalán.
Itt rögtön az egyes feladat hasonló, talán érthetőbb a problémám. Biztos valami nagyon triviális dolog... :)
Ott k csak egy iteratív változó, ami 1...n-ig megy, a szummázás miatt kell, hogy ott legyen.
Lényegében így átírhatod, ha nem szereted az ilyen zárt alakokat:
f(x)=x(3x+1)
bizonyítsuk be, hogy:
f(1)+f(2)+...+f(n) = n(n+1)^2
Nyilván úgy is jó lenne, hogy:
1(3*1+1)+2(3*2+1)+...+n(3*n+1) = n(n+1)^2
csak ez megint átláthatatlanabb.
Így már menni fog?
Hát, ha jól értelmezem akkor az n(3n+1)=n(n+1)^2 egyenletet kell bizonyítani, ezt bizonyítottam, és ki is jött... :D
Szóval köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!