Tudnátok elemezni ezt a mondatot?
Az udvaron harsog az ének: „rászállott a cinege, cinege”. Fújja az egész udvar. Én csak a saját lihegésem hallom. Futottam, rohantam az osztályteremből a nyári napsütésbe.
Elemezni tudnátok milyen mellé,alá,hozzárendelés van benne? illetve elis tudnátok magyarázni, mert nem értem? Köszi
Illetve eltudnátok mondani milyen mássalhangzó törvények vannak ezekbe a szavakba?
1. azonban
2. mosdó
3. azzal
4. költség
5. mindnyájan
Ejtsd ki többször a szavakat, és figyeld meg, hogy MIBŐL MI LETT a kiejtés során!
1.azonban - Nb-ből Mb. A képzés helye szerinti részleges hasonulás. (Mert az N foghang, az M pedig ajakhang)
2. mosdó - Sd-ből ZSd. Zöngésség szerinti részleges hasonulás. (Mert a S zöngés párja a ZS)
3. azzal - aZ-Val-vól aZZal. Ez teljes hasonulás. Mert a V teljesen azonos lett a Z-vel. És mert úgy is írjuk, ahogyan ejtjük, azért JELÖLT telses hasonulás.
4. költség - T + S-ből egy új hang lett. Összeolvadás.
5. mindnyájan - N+D+NY-ből egy hosszú NNY lesz. Talán teljes hasonulás. De JELÖLETLEN, mert nem a kiejtés szerint írjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!