Valaki segítene kombinatorikában?
1 kérdésem: Hány féleképpen lehet a polcon sorba rakni 4piros 3 zöld 2 sárga amugy egyforma bögrét?
2 kérdés: Egy dobozban 0-tól 9ig számozott cédulák vannak. És van egy szabályos dobókockánk. Hány hétjegyű szám képezhető úgy hogy 3x dobunk a dobokockával majd 4x húzunk cédulát, visszatevés nélkül. És sorba rakjuk a húzott számokat.
3 kérdés: Hány féleképpen lehet kivenni egyszerre a 32 lapos magyar kártyából hogy legyen közte piros?
1) 9! (9faktoriális)
2) 6*5*4*9*10*9*8*7
3) Ezt a kérdést nem értem.
1. Ismétléses permutáció. Ha megnézed ezt pl. a wikin, akkor megérted, hogy miért 9!/(4!*3!*2!)-féleképpen lehet a bögréket sorba rakni.
2. 6^3-féle háromjegyű szám jön ki, mivel a sorrendre is figyelemmel vagyunk.
A cédulákat visszatevés nélkül húzzuk ki, és itt is számít a sorrend. Így 10*9*8*7-féle négyjegyű számot kapunk.
A három- és négyjegyűt összeolvassuk, ezért 6^3 * 10*9*8*7 db hétjegyű szám lehetséges.
3. Mi a kérdés? Szerintem ezt nem írtad le jól! Nézd meg, kérlek, még egyszer!
Bocsi az lemaradt egyszerre 8 lapot
( bocsi csak már nagyon fáradt vagyok ) holnap meg vizsgázom. de a kombinatorika nem az én barátom :D
binom(32, 8)-féleképpen lehet kiválasztani 8-at bárhogy, és binom(32-8, 8)-féleképpen úgy, hogy NE legyen köztük piros. (Ugye ha a 8 piros lapot kihagyjuk a pakliból, akkor nem tudunk pirosat húzni.) A kettő különbsége
binom(32, 8) - binom(32-8, 8) a megoldás.
A 2. vagyok. Hogy kinek van igaza, az elsőnek vagy nekem, azt Neked kell (kéne) átgondolnod.
Félek attól, hogy ha holnap vizsgázol, akkor már későn kapsz tanácsokat a kombinatorikából, de azért még a 3.-ra is megadom a választ.
8 piros van a pakliban összesen. (8 alatt 0)*(24 alatt 8)-féleképpen lehet kivenni 8 lapot úgy, hogy NE legyen köztük piros. (A (8 alatt 0)-t szemléltetésként írtam fel, pl. (8 alatt 2)*(24 alatt 6)-féleképpen lehet kiválasztani nyolcat úgy, hogy pontosan 2 piros legyen köztük.)
(32 alatt 8)-féleképpen választhatunk ki 8 lapot a csomagból bármilyen feltétel nélkül. Ebből kell kivonni azt az esetszámot, hogy NE legyen köztük piros.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!