Egy szállodában 68 szoba van,mindegyik 2 vagy 3 személyes. Hány 2, illetve 3 személyes szoba van, ha összesen 161 vendéget tudnak elhelyezni? (egyenletben kellene megoldani)
4.)Van két számunk. Az első szám 10-a és a második 20% összesen 140. Az első szám 10%-a és a második szám 10%-a összesen 142. melyik az a kétszám? (egyenletben kellene megoldani)
Én szerintem megtudnám. Ugyanakkor mivel valószínűleg ez a te házid, nem fogom.
Hol akadtál el? Melyik része nem világos?
2014. máj. 20. 12:17
2/8 anonim válasza:
3.
1. 68 = x + y
2. 161 = 2x + 3y
// 1. szorzom -2 vel
1. -136 = -2x + -2y
2. 161 = 2x + 3y
// összeadom őket
1.+2. y = 25
// eredeti egyenletbe visszarakom
68 = x + 25
x = 43
43 két személyes és 25 három személyes szoba van.
Ahogy ezt megoldottam, úgy lehet a 2. feladatot is megoldani.
Az 1. feladatnál kifejezed az x vagy y értékét és behelyettesíted a másik egyenletbe.
4.
Ez pofonegyszerű
1. 140 = 0.1*x + 0.2*y
2. 142 = 0.1*x + 0.1*y
Innentől ugyanúgy, mint a 3. feladat.
2014. máj. 20. 12:47
3/8 A kérdező kommentje:
köszi!
2014. máj. 20. 14:01
4/8 Tom Benko válasza:
Olyan hülyeségnek tartom ezeket a mindenféle módszereket erőltetni. Gauss ráereszteni oszt csók. Sőt, kétszer, és akkor még nagyon visszalépkedni sem kell.
2014. máj. 21. 13:29
5/8 Tengor válasza:
#4, nagyon nehéz a Gausst megérteni, ha nem tudod, hogy mit miért csinálsz. Persze PC-n hatékony, meg minden, de azért az alapokkal is tisztában kell lenni.
2014. máj. 21. 13:46
6/8 Tom Benko válasza:
@Tabaki: Tapasztalatom szerint a legtöbb probléma az ismeretlenek kifejezésében és behelyettesítésében van. Egyszerűen nem értik a diákok, hogy ha a=b, akkor a helyére írhatunk mindenhol b-t. Az pedig, hogy a=f(b) esetén is megtehető, még misztikusabb számukra, ugyanis a két oldalt két különböző dolognak tekintik. Azt viszont elég gyorsan felfogják, hogy ha az egyiket megszorzod ennyivel, a másikat annyival, akkor az egyik ismeretlen eltüntethető. Sőt, ennek a kiterjesztését is elég gyakran megértik. Úgyhogy továbbra is Gauss-párti vagyok.
2014. máj. 22. 07:11
7/8 anonim válasza:
Utálom a Gauss eliminációt. Nagyon hosszadalmas és könnyű elrontani. Akkor már inkább determinánssal számolom ki a több ismeretlenes egyenletrendszereket.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!